Принц Андрю

Принц Андрю може да бъде защитен от дело за изнасилване

Британският принц Андрю ще получи достъп до тайно споразумение от 2009 г., което според адвокатите му ще го защити от съдебното дело по обвинение в изнасилване, заведено от американка, предаде Ройтерс. Споразумението е между Вирджиния Джюфре, която обвинява херцога на Йорк в сексуално насилие, и покойния финансист Джефри Епстийн, а британският принц не е страна по него.

Съдията от Манхатън Лорета Преска разпореди защитата на принца да получи копие от конфиденциалното споразумение.

Наследниците на Епстийн, който беше осъден за трафик на непълнолетни за сексуална експлоатация, но почина в затвора през 2019 г., са се съгласили да дадат достъп на сина на кралица Елизабет Втора до документа. За това обаче е необходимо и съдебно одобрение, тъй като споразумението е част от друго дело, което Джюфре води срещу Джизлейн Максуел, дългогодишна приятелка на Епстийн. Ищцата твърди, че е била изнасилена в апартамент на Максуел в Лондон.

Официално не са предявени обвинения на принц Андрю (61 г.), който "категорично" отхвърля твърденията на Джюфре. Тя заведе дело през август в САЩ, като твърди, че британският принц я е изнасилил през 2001 г., когато тя не е била навършила 18-годишна възраст. Американката настоява за финансово обезщетение.