Подслушването за преврат: Разговори между Дучето и Борисов. Следени са човек на Пеевски и журналист от BIRD

На истински тюрлюгювеч прилича начинът, по който службите за сигурност – в случая – Отдела за контратероризъм на ГДБОП е експлоатирал специални разузнавателни средства срещу участници в анти-корупционните протести от лятото на 2020 година, пише Bird.bg. Оказва се, че всеки един участник в протеста от лятото на 2020 г., който е упражнявал демократичното си право на граждански контрол и несъгласие с едно очевидно корумпирано държавно управление, е бил приеман за потенциален превратаджия. Може да се каже, че последното правителство на Борисов гледа на протестиращите по начина, по който на тях гледат правителствата в Китай, Северна Корея и Иран. До екипът ни достигнаха документи, които свидетелстват, че само отдела за контратероризъм в ГДБОП работи по около 3 000 лица, с техните уникални единни граждански номера. Какво точно са си мислели Борисов и неговите служби? Че има някакъв мащабен заговор, в който над 3 000 човека са решили да го съборят от власт? Естествено за мащабите на това подслушване, проследяване, външно наблюдение, а вероятно и оперативно проникване само можем да гадаем.

Изглежда, че целият репресивен апарат на държавата е работил на пълни обороти срещу онези, които не са съгласни да сме най–корумпираната и бедна държава в Европа. Никакви доказателства за тероризъм естествено няма. След спечелено дело по Закона за достъп до обществена информация от ГД „Боец“ доказаха, че коктейли Молотов и самоделни бомби не са били задържани в палатките на протестиращите, а СДВР лъже.

Кои са „страшните“ терористи? Сред имената, изнесени пред парламентарната комисия „Хаджигенов“ на първо четене, изпъкват някои много интересни имена като това на бившия лидер на агитката на ЦСКА Димитър Ангелов – Дучето, както и на осъждания за наркоразпространение настоящ лидер на агитката – Росен Петров, с прякор „Животното“. И двамата са популярни личности основно във футболните среди. Калоян Ангелов Стоянов – Цимбика също е сред слушаните. Той също е част от ФЕН клуба на ЦСКА. Стоянов и брат му са популярни герои от криминалните хроники през миналите две десетилетия. След 2000 г. се твърди, че мъжът има „непреодолим конфликт“ с Димитър Вучев – Демби.  Брат му – Владимир Стоянов – Малкият Цимбик е прострелван, а дома му е взривяван, преди за замине зад граница. Кум на Ангелов Стоянов е ресторантьорът и политик от близкото минало Слави Бинев.

ЦСКА – враг номер едно на тутраканската селищна система

От присъствието на гореизброените в списъка с онези 130 имена, изнесени пред комисията „Хаджигенов“ може да се направи извода, че „ЦСКА е враг номер едно на тутраканската селищна система“. За да е още по-противоречиво, в списъка, публикуван от bird.bg, присъства и името на Александър Томов – настоящ кандидат за президент. Последният обаче е меко казано „недолюбван“ от агитката на ЦСКА, която го обвинява за многобройни неволи и провали. Някой в МВР обаче е решил, че четирима души, които биха се избили помежду си, ако са затворени в една стая, са колаборирали с единствената цел да свалят Борисов. Разбира се доказателства в тази посока липсват.

В един момент явно бившият министър-председател Борисов решава, че ще поеме ситуацията в „свои ръце“ и дори звъни „на пряка линия“ на „Дучето“, който е разработван под псевдонима „Дяко“. На 09.08.2020 г. в 21:13ч. Борисов му звъни от мобилен телефон 359888ХХХХ и го пита дали наистина го е клел на Орлов мост. Обектът (Дяко) отговаря, че той не кълне тъй като си има внуче, и че Ники от Оборище и Орлин (вероятно Орлин Алексиев), знаят защо той ходи на протести. Бойко му казва, че много бързо е забравил /не става ясно точно какво е забравил/. Обектът му отговаря, че много от хората, които са около него са силно токсични и трябва да се кръстят. Борисов го пита по каква работа са на Орлов мост. Обектът отговаря, че са му затворили 12 заведения и няма какво да яде. Борисов го репликира „и какво ще ти оправи“. Обектът му отговаря, че Влади Горанов трябва да му го оправи. Борисов му казва, „какво да ти оправи, да търкат билети пенсионерите“. Дяков му казва, че „лично с очите си е виждал как Горанов влиза при Васил и как му пуши пури, как се прави на мастия, тоя лъжец..“. Борисов пита защо не сте си плащали данъците? Обекта пита, защо Цветомир не си ги плаща, а е станал „клошаревец“. Борисов му казва, да не гледат другите, а да си платят техните. Обектът отговаря, че той неговите си ги е платил и че 16 години е имало Еврофутбол и си го е плащал и никой не му е казвал, че е сбъркал, а сега няма какво да яде. Бойко му казва, че са му в повече интригите и повече да не му звъни /сякаш Дучето му е звънил, а не той на него/.

В справката за придобита информация от експлоатация на СРС по пр.пр. 1425/2020г. по описа на СП. е цитиран разговор на Дучето с Бойко Борисов.

Явно според МВР движещият мотив на превратаджията „Дяко“ е да свали Борисов и пак да си отвори кафенетата и да си продава лотарията. Това безспорно е съществена мотивация за сериозна и задълбочена антидържавна дейност. От повечето разговори на „Дяко“ разбираме, че той яде, пие и протестира.

Разбира се, от прилаганите СРС-та и разпечатките от подслушването се разкриват някои специфични моменти от живота на българина през управлението на ПП ГЕРБ. На 27.08.20 г. в 09:50 ч. Александър Дяков – син на обекта „Дяко“, разговаря с баща си за уреждане на детска градина на внука му. Дяков обявява, че има среща със зам.-кмета Чобанов, а сина му казва, че и Валери Симеонов е обещал да помага. Явно при управлението на кметицата Фандъкова раят е дошъл на земята и ти трябва най-малкото разговори или директно помощ поне на коалиционен партньор на Борисов, за да уредиш детето или внучето си на детска градина. Ситуацията много напомня зрелия социализъм, когато е трябвала помощта на „неслучаен партиец“, за да се свърши работа. През 2020 година – трябва да познаваш от кмет нагоре, за да ти иде детето на градина в град София. За да е още по-абсурдна ситуацията на девети септември същата година – 2020 г. в 14:51ч. на „Дучето“ му звъни Валери Симеонов /НФСБ/, който пита прието ли е детето /внукът на обекта/ в детска градина? Колко страшен терорист и превратаджия може да е човек, който не успява да уреди внучето си на детска градина? Вероятно прокуратурата на Република България би могла да разследва Валери Симеонов за търговия с влияние във връзка разпределението на места в детските градини.

Друго свидетелство за нередности записите явно не съдържат, ако не броим пиперливите псувни на обекта „Дяко“ по отношение на Борисов и ПП ГЕРБ. А да се псува Борисов все – още не е съставомерно деяние, още повече ако си свидетел на ежедневни злоупотреби в цялото общество по време на неговото управление.

Един от „най-вълнуващите“ моменти  от записите е разговорът от 14 септември миналата година между Константин Маринов и „Дяко“, в който двамата говорят за внос на водка, за „Животното“, за „Кюстендилеца“, за някой, който е развързал 1 млн., минали през „Герена“ за провокатори, които минавали през „Ипон“ и „Делта гард“. В масивите, до които bird.bg има достъп, няма данни за СРС-та, прилагани по отношение на „София – Запад“, „Ипон“ и „Делта гард“. Явно твърденията, че те финансират провокаторите на протеста не са заинтригували службите или службите сами или под нечие ръководство са решили да неглижират тази информация.

Сред подслушваните лица попада и една пълноценна кандидат-президентска двойка – издигнатите от политическа партия „Възраждане“ – Костадин Костадинов и Елена Гунчева. До извънредната комисия „Хаджигенов“, качеството си на подслушвано лице достига и близкия до Васил Божков „Черепа“ – Александър Тумпаров.

Сред публикуваните от bird.bg имена присъства и името на Атанас Иванов Калев, който напоследък се ползва с репутацията на особено близък до зам.-председателя на последното НС – Росица Кирова. Самият Калев изтъква близостта с Кирова чрез постовете си в социалните мрежи.

Справка с разговори на десетки обекти на подслушване покрай протестите.

Водачът на листата за Пазарджик на партия Българско национално обединение – Страхил Димчев Симеонов, също е сред подслушваните. Интересът към него вероятно е обоснован от факта, че партията, в която членува, си партнираше на предните избори с „Българското лято“ на Васил Божков. За него публикации твърдят, че е бил издигнат от ДПС за общински съветник в област Ловеч. Виждаме, че на местните избори през 2015 година лице със същото име е било кандидат за кмет на община Тетевен, издигнато от ДПС. Подслушван е бил и заместник-кметът на град Ракитово – Димитър Бойков Топалов. Той участва като кандидат за кмет през 2015 година от името на политическо движение „Евророма“. Публикации в пресата твърдят, че той е лице, което съдейства за купуването на гласове в полза на политическия проект на Васил Божков – „Българското лято“ за изборите тази година. 

Друг сочен за лице, което съдейства за закупуването на гласове за изборите – Асен Жоров Бошнаков също е бил подслушван. Имената на Бошнаков и Топалов, заедно със Сергей Самуилов Димитров, който също е сред подслушваните, попадат в публикация на в-к „24 часа“ като основни дилъри на гласове за Васил Божков. Според източници на bird.bg обаче Бошнаков има дълга „биография по избори“ и е работил успешно с политическа партия „ДПС“ за дълъг период от време.

Силно впечатление прави и името на Борислав Асенов Митрев – служител на дирекция „Вътрешна сигурност“ на ОДМВР – гр. Благоевград, който също е обявен, като подслушван. Той се полазва с репутация на неудобен за статуквото служител, който е имал сериозни проблеми с предходното ръководство на вътрешното ведомство. Какво е било формалното основание той да попадне сред подслушваните лица на този етап от разследването ни не е ясно.

Прокси на Пеевски и журналист от BIRD.BG в една справка

В масивите, с които bird.bg разполага излиза и соченият за особено близък до санкционирания по глобалния закон „Магнитски“ олигарх Делян Пеевски изпълнителен директор на Футболен клуб „Ботев Пловдив“ Ангел Колев Палийски. Публикация от 2019 година съобщава, че близко до Делян Пеевски юридическо лице се е очаквало да стане собственик на комплекса „Слънчев ден“ във Варна, преди той да бъде прехвърлен на компания – собственост на Ангел Палийски. Към момента на подслушванията Палийски участва в управата на „Ботев Пловдив“, заедно с Румен Чандъров и Георги Самуилов – собственикът на „Инса ойл“.  Последният също е сочен за близък на Пеевски. За Палийски и Самуилов се твърди, че са обект на интерес от страна на американското финансово ведомство във връзка с прилагането на закона „Магнитски“ /Global Magnitsky Human Rights Accountability Act/.

Инспектор Димитър Трайков Игнатов от отдел 03, сектор 01 на ГДБОП иска справка с цел оперативно-издирвателна дейност по отношение на Ангел Колев Палийски, който по някаква причина, според ГДБОП, попада в една група с Димитър Димитров, Димитър Костадинов Стоянов – журналист в bird.bg и Александър Ослан. Поводът за срещата е футболното първенство – вероятно това създава особено значим риск за националната сигурност на Република България.

Източници от Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани и опозиционни лидери с председател адвокат Николай Хаджигенов разказват, че на народните представители в 46-то Народно събрание са били прожектирани видео кадри от „външно наблюдение“ на среща между посочените лица. Димитър Стоянов ясно си спомня, че на въпросната среща от лица, които няма да назове, са били направени признания, че футболни агитки са били принуждавани да участват в шествия за подкрепа на избора на Иван Гешев като кандидат за главен прокурор. По ирония на съдбата, със знанието на институцията, ръководена от същият този Гешев, в следващ период са били експлоатирани специални разузнавателни средства, по отношение на хора, които са подпомагали с участие мероприятията по неговото избиране. Как точно прокуратурата прави връзка между журналист от bird.bg и лице, сочено за proxy на Делян Пеевски не е ясно, още повече за цялата общественост е ясна непримиримата и константна позиция на изданието срещу корупцията, ширеща се в България.

От екипа на ГД Боец се свързаха с bird.bg, за да съобщят, че откриват чрез нашата търсачка имената над 20 техни членове, които са били разработвани в хода на протестите. Председателят на движението Георги Георгиев е бил обект на особен интерес от страна на Специализираната прокуратура и МВР. Службите документират негов разговор със следователя Бойко Атанасов от 16 ноември 2020 г. Георгиев звъни на Атанасов и му казва: „Честито. По лично разпореждане на Гешев е образувана проверка срещу Илиана Кирилова /градски прокурор в София/ по сигнал на „БОЕЦ“ за неизпълнение на съдебно решение. В съда сме внесли жалба срещу нея и съда е образувал ДП срещу нея за неизпълнение на съдебно решение. Това всичкото е за отказа на Кирилова да даде информация за делата на Гешев. Току-що, „О, чудо“, получих информацията: от 2007 г. до 2019 г. общо Гешев има 16 обвинителни акта. Едно дело с осъдителна присъда с две лица. Това са общо обвинителните актове, за ОПГ и данъчни престъпления- едно приключено с присъда и нула лева конфискувани средства. 86 ДП е участвал срещу данъчната система и нула лева конфискувани. Не знам какви са тия милиони, за които той говореше.

По данъчните от участие в 86 дела има две осъдени лица. Общо има трима души осъдени и нула лева за дванадесет години. Сега ще видим разминаванията с предишния отговор, защото тук е от 2007 г. до 2019 г., това му е целият стаж като прокурор. Има четири споразумения срещу финансови престъпления, иначе са повече и това е невярна информация. Сега започваме сравнения, защото имаме осем листа с таблици и инфо.

Атанасов му отвръща, че прокурорът по „Недосегаемите“- Явор Димитров е тежко болен в Александровска болница и предполага, че са  го карали да пише глупости: „Гешев го е натискал да го уволни. Аз го разпитвах по това дело във ВСС за споразумението и той потвърди всичко и сега са го натискали да го уволнят и той се е поболял.“

В огромната си част записите съдържат данни за престъпления на управляващите или поне твърдения за такива. Ако не беше тъжно, щеше да е много смешно. В условия на COVID-19 криза, вместо да инвестира в лечебните заведения и в общественото здраве, правителството на Бойко Борисов пилее бюджетни средства, за да подслушва безразборно, защото властта се е почувствала застрашена. Какви са били мотивите, изложени в исканията на прилагане на СРС, които са уважени от съда само можем да гадаем. Факт е единствено, че в държава с демокрация подобно безразборно прилагане на СРС-та щеше да е наказано с цялата строгост на закона и всички отговорни лица щяха да понесат наказателна отговорност – за всички разхищения на държавни средства, за безумното ангажиране на човешки ресурс за подслушване, за посегателството над правата и свободите на протестиращите български граждани, недоволни от разядената от корупция държава, в която живеят.