Човек с белезници

Двама литовци и руснак, заемали отговорни позиции в „Арсенал“, са задържани на Кулата

Специализираната операция е проведена след подаден на 3 октомври т. г. сигнал за установена липса на конкретни изделия от „Арсенал" АД – Казанлък и документи, относими към тях – информация, изключително чувствителна за фирмата и представляваща интерес за български или чужди конкурентни фирми, се посочва в съобщение на прокуратурата.

След  осъществено взаимодействие с Териториалната дирекция „Национална сигурност" – Стара Загора са планирани и съвместни действия, уведомена е районната прокуратура. В рамките на разследването са разпитани свидетели, установено е, че в завода, със сключени трудови договори, са работили 24-годишен литовски гражданин, негова съгражданка – на 59 години, и 60-годишен гражданин на Русия. Дейността им е била свързана с иновативни технологии, обезпечаващи продукцията на дружеството. Тримата са били в неплатен отпуск до 17 септември, след което не са се явили на работа.

Установено е, че са се придвижвали с леки автомобили, справка за задграничните им пътувания показала, че те са влезли в страната на 2октомври, били са в Казанлък и са тръгнали обратно.

На 5 октомври тримата чужденци и автомобилите им били засечени на ГКПП „Кулата" и въз основа на писмена информация от РУ – Казанлък, са задържани за срок до 24 часа.

При извършени процесуално-следствени действия в автомобилите им са открити книжа и вещи, за които се предполага, че са пряко свързани с предмета на доказване по досъдебното производство. Изготвени са постановления за принудително довеждане на лицата, предстои да бъдат конвоирани до РУ-Казанлък и привличането им в качеството им на обвиняеми.

Работата по случая продължава под наблюдението на Районна прокуратура – Стара Загора.