контрабанда евро

Бързо производство за недекларирани евро за 148 642 лева, открити на Капитан Андреево

Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград извършва разследване по бързо производство за недекларирана валута от двамата турски граждани за общо 148 642 лева.

Днес, рано сутринта, на МП Капитан Андреево пристигнал автобус с румънска регистрация на път от Румъния през България за Турция. В превозното средство с водач – турски гражданин, пътувал втори шофьор и една пътничка, румънска гражданка. По метода „анализ на риска“ автобусът е селектиран за проверка с рентген, при която са установени подозрителни плътности. При последвалата физическа проверка митническите служители откриват във въздуховодите над седалките укрити полиетиленови торби с общо 76 000 евро. В хода на контролните действия е установено, че в едната торба има 40 000 евро, а  в другата 36 000 евро. Недекларираната валута е с обща левова равностойност около 148 642 лева.

Образувано е бързо производство от разследващ митнически инспектор по описа на ТД Митница Бургас под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград, за това че при излизане от България за Турция, не водачите на автобуса изпълнили задължението си да декларират пред митническите органи писмено във валутна митническа декларация пренасяната през границата валута, която е външна граница на Европейския съюз и стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери.

Водачите на автобуса са задържани за срок от 24 часа по Закона за МВР. И в момента се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград.