бтр

ФСБ и руски митничари заловиха контрабандни БТР от България

Служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия и Южната оперативна митница са задържали голяма партида контрабандни бронетранспортьори в пристанището на Азов в Ростовска област, които са изпратени от България към Беларус транзитно през Русия, съобщил източник от правоприлагащите органи пред ТАСС.

Общо са открити 20 бронетранспортьора, от които осем са задържани от служителите на реда. „На границата бяха задържани 8 бронетранспортьора, останалите 12 бяха пуснати от митническите служители. Общата стойност на всички проследени бронетранспортьори е 5 милиона рубли (около 70 000 долара)“, е разкрил събеседникът на агенцията.

Освен това се уточнява, че при транспортирането на бронетранспортьорите компанията е използвала фалшиви актове за демилитаризация за използване в Руската федерация. „По този факт Министерството на вътрешните работи на СУТ УТ МВД във Федералния окръг Северен Кавказ е образувало наказателно дело за контрабанда на оръжия и друго военно оборудване“, добавил събеседникът на ТАСС.

В хода на оперативните мерки се е оказало, че контрабандните бронетранспортьори е трябвало да бъдат изнесени за Беларус и продадени в Русия за граждански нужди.