съд стара загора

Ученикът, причинил катастрофата в Стара Загора, е с книжка от 4 месеца и с два акта

18 годишният Н.М. е задържан за тежката катастрофа на 1 октомври в Стара Загора, при която пострадаха тежко три жени.  Образувано е досъдебно производство. Това заяви на брифинг в Районна прокуратура Стара Загора старши комисар Николай Колев, директор на ОДМВР – Стара Загора, предава БНР. До момента задържаният не е давал обяснение по делото.

При инцидента пострадаха три жени. 23-годишно момиче е с опасност за живота и ампутиран крак, а други две жени са в болница с различни травми.

Районна прокуратура – Стара Загора е започнала разследване по случая. Определен е наблюдаващ прокурор, който през цялото време е следил хода на разследването, обясни районният прокурор Таня Димитров и допълни, че се очаква да се постанови мярка задържане на лицето за 72 час.  За подобно престъпление законът предвижда лишаване от свобода от 1 до 6 г. и лишаване от право да управлява МПС. Ако се прецени, че е престъплението е извършено умишлено го грозят от 3 до 12 години затвор.

Извършителят е ученик с право на управление на МПС от май месец тази година. Наблюдаващият прокурор Андреан Сутров обясни, че младежът не е дал обяснения. В момента се установява дали наистина е имал опасно поведение на пътя. Окръжният прокурор Дичо Атанасов обясни, че са разпитани 10 свидетеля  на инцидента, като призова очевидци да се свържат с органите на МВР. Стана ясно също, че 18-годишният младеж има шофьорска книжка от 4 месеца, но зад гърба си вече има два акта за нарушения, като единият е за превишена скорост.

Той е карал мощен автомобил, но тепърва експертиза ще установи с каква скорост и дали колата е била тунингована. Автомобилът не е негова собственост.

От прокуратурата и полицията в Стара Загора днес увериха, че категорично не е правен опит за потулване на случая и прикриване на извършителя. Старши комисар Николай Колев увери, че последните три месеца не е постъпвала информация в полицията за гонки и опасно дрифтене, тъй като от органите на реда полагат големи усилия да се справят с безразсъдните шофьори. Той увери, че има санкционирани водачи в Стара Загора.