Правосъдие за всеки

Съдия Лозан Панов е номиниран от ГП „Инициатива правосъдие за всеки“ за президент

Гражданската платформа “Инициатива правосъдие за всеки” издига за президент председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Това стана ясно от публикация в интернет страницата на организацията. Инициативният комитет ще бъде регистриран в понеделник, в последния законов срок. Част от учредителите му се събират в събота следобед, когато ще представят номинацията си. “Взели сме решение да предложим Лозан Панов за държавен глава", каза пред Свободна Европа Велислав Величков от “Инициатива правосъдие за всеки”.

Той обясни, че става дума за “граждански инициативен комитет без партийна подкрепа”. На въпрос дали “Демократична България” са включени в него, Величков каза, че ако партия или коалиция иска да подкрепя Панов може да го направи, но кандидатурата се издига от “граждани и общественици, без партии”. “Ние сме говорили само с граждански активисти и с общественици, които ще застанат зад номинацията, не сме търсили партийци”, допълни Величков.

След Румен Радев и Анастас Герджиков Лозан Панов ще е третият, който се включва в надпреварата за "Дондуков" 2 като независим. Той ще трябва да напусне поста си като председател на ВКС предсрочно, а решение за това трябва да вземе Висшият съдебен съвет (ВСС). Това става 4 месеца преди да изтече мандатът на Панов и в ситуация, в която там тече процедура за избор на нов съдия №1.

Преди седмица в интервю за бТВ Панов отговори на въпрос дали ще бъде кандидат-президент на “Демократична България”. “С начина, по който се изразявам, различното мнение, което отстоявам, не съм убеден, че която и да е политическа формация да представлявам, съм атрактивен за тях.”