столична община

Не се очаква увеличение в глобите за поставена скоба или репатриране на кола в София

Глобите, които плащат шофьорите в столицата за поставена скоба или за репатриране на колата им, най-вероятно няма да бъдат увеличени. Това каза зам.-председателят на транспортната комисия към Столичния общински съвет Зафир Зарков. Предложението за увеличението дойде след доклад на Центъра за градска мобилност, че реалната стойност на тези дейности е по-висока от това, което плащат нарушителите, а разликата се покрива от есемесите за паркиране в синя и зелена зона.

Според ЦГМ нарушителите плащат 60 лв. за репатриране при реална цена от 105 лв. и 30 лв. за скоба, като реалната й цена е 49 лв. Сегашните размери за разходите за принудително преместване и принудително задържане не са променяни от 2012 година. Тогава те отговаряли на реалната стойност на тази дейност, но с годините цената се увеличила.

Днес стана ясно, че формирането на разходите не е съвсем точно, защото се отнася за всички репатрирани автомобили в столицата на годишна база, а не само за нарушителите. "Тези суми обхващат цялостната дейност по репатриране на ЦГМ, включително и тези, които са възлагани при ремонти, когато има необходимост, когато има културни мероприятия цели площади се изпразват", каза Зафир Зарков, зам.-председател на транспортната комисия към Столичния общински съвет, сочи БНТ.

Затова до една седмица от ЦГМ ще трябва да представят нов анализ на разходите по тези дейности и тогава транспортната комисия към Столичния общински съвет ще реши дали има реална необходимост от увеличаване на глобите.

Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че новите разчети ще покажат дали предложението за увеличение е резонно. Според нея по-важната задача е да продължава разширението на зоните. "Много е сериозно настояването на живеещите в центъра да се удължи работното време на синята зона и най-важното предложение е да се намалят местата за институциите, включително за СО", каза Йорданка Фандъкова.

Тази сутрин кметът инспектира ремонта на ул. "Първа българска армия" и каза, че очаква до началото на декември улицата да бъде изцяло готова. Това е поредна изцяло реконструирана улица без велотрасе.