Европейска комисия Лаура Кьовеши

Кьовеши: Словения възпрепятства европейската правосъдна система

Главният прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши обвини днес Словения, че се намесва в европейската правосъдна система и изрази опасения дали бюджетът на Съюза е защитен от измами и корупция, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от евромедиите.

През юни европейската прокуратура започна работа по независимо разследване на престъпления срещу бюджета на ЕС като корупция и значителни трансгранични измами с ДДС. Словения е единствената сред 27-те страни членки, която отказва да посочи двама прокурори за работа в европейската прокуратура. "Обстоятелството, че страна членка се намесва в правилното функциониране на правосъдна институция на ЕС, е много опасен прецедент", каза Кьовеши пред евродепутати. Тя заяви, че неуспехът на Словения да номинира прокурори е оставил "празнота в зоната на Европейската прокуратура".

Словенският премиер Янез Янша каза през юли, че процедурата по назначаване на представители на Словения не е била проведена правилно. Според него са били предложени само двама кандидати, въпреки че няколко прокурори са се кандидатирали. Янша обвини правосъдната система на страната, че действа твърде бавно по отношение на измамите и корупцията.

Забавянето е особено неприятно за ЕС, като се има предвид, че Словения е ротационен председател на Европейския съвет до края на годината. Зоната на действие на Европейската прокуратура обхваща 22 страни членки, защото Унгария, Полша и Швеция отказаха да се присъединят, а Дания и Ирландия имат дерогация по въпросите на правосъдието.

В началото на словенското председателство председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че Европейската прокуратура е "ключов елемент в защитата на парите на европейските данъкоплатци". Тя заяви: "Много е хубаво, че Словения се присъедини към нея и сега Словения трябва да изпълни ангажиментите си и да сътрудничи с Европейската прокуратура. Разчитам на премиера (Янез Янша) да внесе имената на кандидатите в Европейската прокуратура колкото се може по-скоро".

Кьовеши заяви, че службата й трябва да работи, все едно "не съществува в Словения". "В тази ситуация как може Словения да осигури правилен и пълен надзор над институциите, които отговарят за управлението и контрола на фондовете на Съюза? Как може Словения да гарантира ефективен мониторинг на всички установени нередности? Защитен ли е достатъчно бюджетът на ЕС?", попита европейският главен прокурор.