Човек с белезници

В Шумен хванаха рецидивист с 16 присъди, ограбил баба

Минути след полунощ в петък в полицейското управление в Каолиново е получен сигнал за нападението. Към адреса веднага бил насочен полицейски екип и екип на спешна помощ. Пред криминалистите жената обяснила, че около 00:15 часа чула шум, станала да провери какво се случва в имота й и забелязала в къщата  мъж с маска. Непознатият я нападнал и след нанесен побой ѝ отнел сумата от 200 лева, два златни пръстена и златни обеци . Напуснал имота и поел в неизвестна посока. Жената е откарана в шуменската болница, където след преглед били установени фрактури на рамото на дясна ръка и на ребро.

След извършения на място оглед и иззети веществени доказателства, незабавно стартирали оперативните действия, под надзор на Окръжна прокуратура- Шумен. В хода на разследването криминалистите установили извършителя на дръзкото нападение – 44-годишен мъж, осъждан 16 пъти за кражби. Последната му присъда е била през 2016 година, когато  за извършена кражба му е наложена ефективна присъда от 2 г. лишаване от свобода.

Има и 11 криминалистически регистрации, последната е от месец март тази година в Провадия. При справка станало ясно, че през месец август тази година е бил обявен за издирване от РУ- Провадия като подсъдим по дело на РС- Провадия. Два часа по-късно мъжът бил задържан, а при извършения му обиск в него била намерена банкнота с номинал от 50 лева, за произхода на която не дал смислени обяснения. В рамките на разследването по банкнотата били установени следи, които при изготвената експресна експертиза доказала по  категоричен начин, че кръвта принадлежи на жертвата му.

След доклад на материалите и с постановление на прокурор мъжът е задържан за срок от 72 часа и е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл. 199 ал. 1 т.3 от НК.