дела чолаков апартамент

Специално Правосъдие за Специални Хора

Странното развитие в СГС на делото на Георги Чолаков, избор на Задкулисието за председател на ВАС,  спряган за нов шеф на ВКС, показва нагледно овладяването на съдебната система от Доган Inc, пише BIRD.bg.

Недвижим имот на хубаво място в столицата, закупен на странно ниска цена. Далеч неслучаен купувач. Перипетиите на ощетените собственици, опитали да потърсят правата си в съда. Мистериозно разпределение на делото в Софийски Градски Съд. И за капак – предизвестеният финал на делото. А именно, спечелено от ответника Георги Златев Чолаков, към онзи (а и към настоящия) момент – председател на Върховния Административен Съд.

Така с няколко думи може да се обобщи сагата, в която централно участие има един от любимците на статуквото в съдебната власт, избран от ВСС през 2017 с огромно, чугунено мнозинство за председател на ВАС Георги Чолаков. Същият ВСС, който две години по-късно натресе на обществото явлението Иван Гешев за главен прокурор. С всички произтичащи от това последствия. Същият ВСС, който през 2018 избра за председател на СГС, най-големия български съд, лице без българско гражданство. Същият СГС, който през 2019 „удобно“ решава делото на Чолаков. По правилния начин.

Казусът за странното „имотно“ дело на Георги Чолаков официално е повдигнат във ВСС още преди избора на Чолаков, но чугуненото мнозинство в Съвета, ведно с Инспектората към ВСС, успешно го похлупи и неглижира. Най-общо казано, през 2003 Чолаков закупува апартамент в столичен квартал на цена над три пъти по-нисĸа от пазарната оценĸа. Продавачи са двама съпрузи, които имат интерес да се освободят бързо от апартамента. Нещо повече, по време на адвокатската си практика Чолаков е работил в една кантора с един от съпрузите. Най-вероятно по този начин той разбира, че „на пазара“ има интересен имот – практически за без пари.

Нещата обаче се усложняват когато по-предишните собственици на апартамента се опитват да атакуват сделката като нищожна и сключена без правно основание. Очевидно апартамента е бил обременен с тежести, които обаче никак не възпрепятстват продажбата му на Чолаков. Предишните собственици, които са в напреднала възраст, завеждат гражданско дело пред Софийски Градски Съд през май 2016, когато вече се коментира кой е фаворитът на Георги Колев за следващ председател на ВАС.

Именно след завеждането на делото започват и „чудесата“, както показа нашето разследване. Делото първоначално е разпределено на Божана Желязкова, съдия която принципно се ползва с добра репутация. Според протокола за случайно разпределение на делото, тя е избрана на случаен принцип измежду 20 други съдии. Внимателен преглед на делото обаче показва, че само 2 месеца по-късно по делото вече има друг съдия, Светослав Василев. Което е странно по няколко причини. Първо, съдия Василев работи в търговско отделение, а не в гражданско. Второ, липсва протокол за разпределение на делото точно на него, както и липсва определение за отвод на съдия Желязкова. Мистериите обаче не спират дотук – година по-късно, по делото вече има нов, трети съдия – Мария Кузманова. За нея също няма протокол за разпределение, нито е ясно как, кога и защо се е отвел съдия Василев. А може би е бил отведен от няКОЙ.

Имено съдия Кузманова, през април 2019, в крайна сметка постановява решение в полза на Георги Чолаков и двамата съпрузи, от които той е придобил на безценица столичния апартамент. Съдия Кузманова дори не си прави труда да анализира фактите и правото по делото – вместо това, тя използва „прекия път“ – позовава се на изтекла давност. Дали това е обективно така или не, ние няма как да разберем – понеже решението не минава през никакъв инстанционен контрол. Изтощени и обезверени от делото, възрастните хора решават да не обжалват. Нещо повече, към датата на постановяване на решението, един от тях вече не е сред живите. Казусът е удобно захлупен и забравен, без въобще да се стигне до сърцевината на проблема – а именно, симулативност на цената и потенциалните данъчни проблеми, произтичащи от това. Горе-долу като при великия апартаментчик Цветанов с неговия златен балкон и частен асансьор, закупени на безценица от Артекс. В замяна на определени законодателни услуги.

BIRD отправи официални въпроси до прес-аташето на СГС, с цел да изясни странното движение на това дело. Въпросите, на които така и никога не получихме отговори, бяха следните:

Видно от ЦССРД, за докладчик по г.д. 5679/2016 е определена само съдия Божана Желязкова. Същевременно, от движението на делото е видно, че и двама други съдии се произнасят с актове — включително и произнасяне с крайно решение по същество.

1) Каква е причината имената на другите двама съдии да не фигурират в протоколи в ЦССРД по делото?

2) Поради каква причина, на какъв принцип и на базата на коя нормативна уредба (или заповед на Председателя на СГС) е сменен първоначалния докладчик по делото?

3) Ако има отводи на съдии по делото, защо те не са видими в ЦССРД — или където и да било другаде?

4) Ако все пак има отводи, моля да ни предоставите пълните мотиви за тях — за всеки един отвод.

5) Имало ли е редовно връчване на решението от 12.04.2019 на ищците, с оглед своевременното упражняване от тях на законното им право на въззивна жалба?

Нещо повече, инициалите на ответника са удобно скрити от сайта на СГС. Т.е. единственият начин външен наблюдател да разбере, че едно от съдените лица е именно Георги Златев Чолаков, е внимателно да изчете крайното решение. Тогава и само тогава се забелязват и издайническите инициали Г.З.Ч. Иначе е осигурена пълна комфортна анонимност на Председателя на ВАС.

Още през лятото на 2017 Георги Чолаков беше „посочен-с-пръст“ от тогавашния шеф на ВАС Георги Колев за свой наследник. Колев, който беше избран на този пост през 2010 под силно давление на ГЕРБ, без да има грам опит в административното правосъдие – доколкото към онзи момент той беше наказателен съдия, а и възпитаник на прословутата Милиционерска Школа (в Симеоново). Изслушването на Чолаков във ВСС се запомни основно с две неща. Първо, Колев каза с нетърпящ възражение глас, че това било „необходимият“ кандидат. Пропусна обаче да каже необходим за кого и какво. Второ, самият Чолаков, запитан за случайното разпределение на делата във ВАС, отговори „ами джуркаме ги делата“. Т.е. безсмъртният израз за „джуркането на делата“ тръгна именно от него. Без да сме специалисти в селското стопанство, все пак ни се струва, че се джурка боб. Не и дела! Да „джуркаш“ дела от които зависят човешки съдби, имоти и дори животи по-скоро навява асоциации за „нагласяне“ и „оправяне“ на делата, а не за обективното и безпристрастното им разпределяне и разглеждане. Така или иначе, Чолаков беше избран тогава. И когато президентът Радев върна избора, ВСС просто си го прегласува. Точно както направиха по-късно и с Гешев. Който също е възпитаник на Милиционерската Школа. Както каза тогава Цацаров: „аз за г-н Гешев ще гласувам и пет пъти, ако се наложи“. Е, не се наложи. И само два пъти се оказаха достатъчни.

За съжаление, матрицата на назначения на „тримата големи“ (и не само) в съдебната власт открай време е изпипана и прецизирана. Механизмът е смазан и тестван до съвършенство. И Георги Чолаков оправда оказаното му високо доверие от статуквото. От 4 години във ВАС цари пълна „тишина“. Съдиите там никога не се „бунят“, не вдигат шум срещу „властта“, не участват в разни „подписчици“ по разни уж важни за правосъдието и обществото „каузи“. Мълчание, мълчание, мълчание. Командированията, доведени до степен на извращение от Георги Колев, продължават с пълна сила и при Чолаков. За справка – при 9 от наскоро „повишените“ във ВАС съдии, 6 се оказаха предварително командировани. Какви кариерни конкурси, какви 5 лева. А командироване, както отдавна знаем, е равно на послушение. Към шефа. За да не те откомандирова внезапно. А послушанието е нужно, за да вървят схемите. Справка: делата около Дунарит, Емко, Турски Поток, Белене, ПИБ/ББР, Догансарай, завземането на почти целия телеком сектор от афериста Спас Русев – и още много, много примери. Списъкът, ако не безкраен, е поне доволно дълъг.

Вече започна процедурата по поредния ключов за системата избор – или по-скоро „инсталиране“. Предстои да бъдат номинирани кандидати за председател на Върховния Касационен Съд. Последния рубеж, неовладян все още от дълбоката държава. Разбирай от Доган, Пеевски и компания. Едно от спряганите имена на кандидати е именно това на… Георги Чолаков. Верността се възнаграждава, все пак. И ако с Лозан Панов беше допусната огромна „грешка“, дълбоката държава ще направи всичко възможно този път да се застрахова. Повече такива „грешки“ не могат да бъдат допускани. Ето защо залогът е огромен, ето защо обществото ни е изправено пред своя пореден Рубикон. Вече дори се чуха призиви от юридическата общност – включително и от ВКС – за предсрочно прекратяване на мандата на ВСС, за да бъде на всяка цена предотвратено поредното срамно и предопределено инсталиране на „правилния“ човек. Напоследък загубили част от своите властови и икономически позиции, ГЕРБ и ДПС ще се опитат поне да си осигурят тази последна „сладка хапка“ – контрол над ВКС. Помислете за момент какво би се случило, ако начело на съда застане някой като Цацаров – или като Георги Ушев. Нямаме много основания да считаме, че това е невъзможно – чугуненото мнозинство на ГЕРБ и ДПС във ВСС си е все така живо, здраво и процъфтяващо. И както и преди, тези съдебни кадровици ще изберат този, когото им посочат с пръст от Банкя и Росенец. И така вече ще бъде реализиран „големия шлем“ на ГЕРБ и ДПС – контрол над ВАС, Прокуратурата и (най-сетне) ВКС. Макар парламентът да имаше златния шанс да „уволни“ този Съдебен Съвет и да избере нов, този шанс беше безотговорно и безхаберно пропилян. Остава само да се надяваме на другите здрави, съпротивителни сили в гражданското общество, които да не допуснат и позволят статИквото отново да се възпроизведе – и то на върха на най-важния съд в България. В противен случай ще бъде направена една огромна крачка назад. Назад към мрака. И мракобесието.

А от Доган, Inc. харесват това.