ББР сграда

Докараха ББР до 250 млн. лева загуби за две години

Имаме добра представа как е ощетена банката, ще има и сигнали до прокуратурата. Това заяви в "Бизнес.БГ" изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев. По думите му за 2020 и 2021 година общата загуба за банката ще бъде към 250 млн.

Първото нещо, което според него е заварил при стъпването си в ББР, е било корупция, безстопанственост, отчайващо управление – "Всички контролни механизми на банката бяха изключени. Заварихме едни кредити, за които сега тепърва ще говорим, заварихме договори с трети страни, които са изключително неизгодни за банката, заварихме други договори, които са 100% авансово плащани, хора, които не би трябвало да са в банката, назначени на огромни заплати, а нищо не правят", допълни Арабаджиев.

Според него от 8-те кредита в момента 5 са в гратисен период по главница, т.е. нямат задължения да плащат главница. От тези 5, 4, тъй като са по мораториума на БНБ ковид помощи, не плащат дори лихви, "така че кредитите са редовни, доколкото могат да бъдат, нямайки преки ангажименти за плащане".

Изпълнителният директор на банката обясни, че първият гратисен период на един от кредитите изтича през октомври. И едва през следващата година ще стане ясно доколко могат да си обслужват задълженията, така както са планирани.

Един от всичките тези осем кредита не си изпълнява ангажиментите. Някои от тези кредити са с много ниски погасителни вноски в началото и чак далеч напред в бъдещето ще стане ясно дали кредитът ще бъде възстановен, или не.