офис сграда Световна банка

Нови данни разкриват подробности по аферата „Китай“ на Световната банка

Световната банка реши да спре да издава доклада си "Doing Business", след като разследване разкри, че родената в България ръководителка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева и бившият български финансов министър Симеон Дянков са оказали натиск върху служителите да подобрят позицията на Китай в предишни класации, съобщава "Intelinews".

След като прегледа цялата налична информация за "Doing Business", включително констатациите от минали прегледи, одити и доклада, който Банката публикува днес от името на съвета на изпълнителните директори, ръководството на Групата на Световната банка взе решение да прекрати "Doing Business“, се казва в изявление на Световната банка.

В проучване на доклада си Световната банка установи, че позицията на Китай в доклада за 2018 г. е трябвало да бъде със седем места по-ниска от 7-ото, на която е поставен. Според разследването позицията на страната е подобрена след натиска на Георгиева. „Промените на китайските данни в "Doing Business 2018" изглежда са резултат от два различни вида натиск, упражняван от банковото ръководство върху екипа на "Doing Business“, се казва в доклада на Световната банка за разследването.

Разследването е извършено от независимата външна компания "WilmerHale".

В доклада се добавя, че Георгиева и Дянков са настоявали „да се направят конкретни промени в данните от Китай в опит да повишат класирането му точно по същото време, когато се е очаквало страната да играе ключова роля в кампанията за увеличаване на капитала на банката“. Той цитира имейл от Георгиева, в който се казва на екипа, отговарящ за класирането, „да се увери, че ръководителят на екипа разглежда въпроса къде ще се окаже Китай в класацията и Джим (тогавашният президент д-р Джим Йон Ким ) няма да бъде щастлив, ако обяснението не е ясно, а също и ако няма план за управление на политическата страна на нещата”.

На по-късен етап Георгиева „се включва директно в усилията за подобряване на класирането на Китай“, призовавайки екипа да промени критериите си за определяне на мястото на Китай в класацията. Нещо повече, тя силно критикува лидера на екипа за „лошо управление“ на отношенията на банката с Китай и не оценяването на важността на доклада за страната.

Впоследствие, тъй като екипът настоява класирането да не бъде преразгледано, тъй като новите критерии не са надеждни, Георгиева инструктира Дянков лично да следи попълването на доклада. "Г-н Дянков работи с мениджмънта на "Doing Business", за да идентифицира промени в данните на Китай, които биха повишили оценката на страната и нейното класиране“, се отбелязва в доклада.

В този момент малка група в екипа, работещ по доклада "Doing Business", е намерила техническо решение, позволяващо подобряване на позицията на Китай в класацията. Георгиева е одобрила това и е инструктирала екипа да направи промените.

Георгиева отрече обвиненията. „Не съм съгласна по същество с констатациите и тълкуванията на разследването на нередностите в данните по отношение на моята роля в доклада "Doing Business" на Световната банка за 2018 г. Вече имах първоначален брифинг с изпълнителния съвет на МВФ