Парламент Атанас Атанасов

Генерал Атанасов: По Борисово време се крадяха по 10 милиарда в държавата на година

От „Има такъв народ” са можели да съставят правителство, но сякаш не са искали. Това заяви в студиото на „Здравей, България" по NOVA съпредседателят на „Демократична България" Атанас Атанасов и допълни: „През времето на 46-ото НС установихме, че сме на едно мнение с Кирил Петков и Асен Василев по основните теми, като например борбата с корупцията. Готови сме на взаимодействие. Когато се видим с тези хора, ще обсъдим начините на партньорство. За да им предложим места в листата, те трябва да ни бъдат коалиционен партньор”.

По думите му от партията са имали неформални контакти с Петков и Василев, докато са били министри. „Много е важно да работим за това в следващото НС да се създаде консистентно мнозинство, което да излъчи правителство. Разбира се, има риск от раздробяване на парламентарното пространство от нови субекти”, поясни Атанасов.

"Нямаме никакви притеснения новата партия да дръпне гласове на десницата. Може да се получи амалгама между десни и леви, които искат едно – промяна. Корпорацията ГЕРБ е на власт и това е изключително пагубно за държавата. Нашата основна задача е да демонтираме Борисовата държава, трябва да има мнозинство, което да излъчи правителство на промяната и то да демонтира този модел. По Борисово време се крадяха по 10 милиарда в държавата на година. Те имаха контрол върху енергетиката, икономиката и в други отрасли, имаха и прокурорски чадър", каза още ген. Атанас Атанасов.

Според него от „Има такъв народ” са можели да съставят правителство, но сякаш не са искали. От друга страна БСП много са искали, но не са успели. „Ако „Демократична България” бяхме мандатоносител, щяхме да покажем политическа култура и начин, по който се търси и събира мнозинство за съставяне на правителство”, уточни Атанасов.

Той коментира и темата с подслушването на политици. „В този парламент, който си отиде, имаше най-малко 45 депутати, които бяха подслушвани и може би 4-5 журналисти. Единият работи за авторитетна международна агенция. Имахме готовност да предложим проект за изменение за Закона за СРС-тата, но нямаше време”, заяви Атанасов.