кат-гтп

Двадесетгодишен неправоспособен отива на съд за катастрофа със загинало момиче

Окръжна прокуратура-Враца внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 20-годишния Р.Р., привлечен в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление по НК.

Обвиняемият Р.Р. не притежава свидетелство за управление на МПС. Въпреки това на 05.08.2020 г., в с. Баница, област Враца, той управлявал лекия автомобил на брат си без негово знание.

В центъра на селото обвиняемият качил в колата С.С., Л.А. и Н.Т. и потеглил към бензиностанция. След зареждане с гориво, навлизайки в участъка преди входа на с. Баница, обвиняемият натиснал рязко педала на газта и увеличил скоростта на движение на автомобила до 122 км/ч. С това действие неправоспособният водач нарушил Закона за движението по пътищата – забрана за шофиране с 90 км/ч в конкретния участък. Излизайки от ляв завой, при мокро пътно платно, управляваният от него автомобил загубил сцепление на гумите с асфалта и напречна устойчивост. Превозното средство продължило движението си неконтролируемо, преминало по диагонал лентата за насрещно движение и се ударило в ствола на крайпътно дърво. Вследствие на сблъсъка се откъснало предното ляво колело на автомобила заедно с окачването. Под действието на инерционните сили и преминаването през отводнителната канавка колата се преобърнала и се установила в тревната площ върху тавана си.

Свидетел на пътния инцидент подал сигнал на телефон 112. Пристигналият на място екип на спешна помощ констатирал смъртта на 15-годишната Н.Т. Другият пътник – 20-годишният Л.А., бил транспортиран за лечение в болница.

От изготвената на досъдебното производство съдебномедицинска експертиза е видно, че смъртта на Н.Т. се дължи на открита черепно-мозъчна травма, довела до несъвместимо с живота състояние. Пострадалият Л.А. получил средна телесна повреда, причинила трайно затруднение на движението.

Според вещите лица, изготвили съдебна автотехническа експертиза, причина за настъпилото ПТП е превишената скорост на движение на управлявания от обвиняемия автомобил.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.