адвокат - малък

Адвокат Мария Петрова: Ваксинираният да подлежи на пълен медицински преглед

“По отношение на предизвикателствата, пред които пандемията постави нормативните актове и нормотворчеството – на първо място трябва да отбележа, че когато се правят норми, без значение дали в пандемия, или не те трябва да се правят разумно с добра стратегия и да отговарят на определени принципи, коментира адвокат Мария Петрова пред БНР.

Първият принцип е нормата да не вреди. Вторият е тя да е пропорционална, ако нещо е скрепено със санкция, то да е пропорционално на вредоносния ефект, който би донесло на обществото, ако нормата не се спазва. Например в България ваксинациите биват или задължителни, или за конкретни хора и заболявания. Задължителните са тези в имунизационния календар, другите са таргети. И третата група са препоръчителните ваксини е към момента и тази за Covid-19.

Ако някой не се ваксинира със задължителна ваксина, държавата и респективно законодателят в норми е скрепила, че той подлежи на съответната санкция. И това се намира за пропорционално, защото се ваксинираме за нещо задължително, а човечеството е оцеляло, благодарение на имунопрофилактиката. Другият принцип, който трябва да знае е да сме равнопоставени, нещо, което в последно врече често се изкривява. Бидейки препоръчителна ваксината за коронавирус, всеки един опит да накажем някого или да го стимулираме за това, че е ваксиниран е в разрез с този правен принцип.

Всяка една заповед – независимо дали на министъра на образованието, на РЗИ-тата, или на някакви работодатели, защото и това се случва, също е нарушение на правата. Ние трябва да получаваме достоверна, достатъчно достъпна и непротиворечива научно базирана информация, нещо, което е огромен проблем, защото от самото начало на пандемията чуваме много експерти и мнения.

Препоръките, които мога да отправя чисто нормативно са: преразглеждане на част от заповедите, начинът, по който протича имунопрофилактиката. В самата наредба, която касае начина, по който трябва да се ваксинираме – всеки един, когато реши, ако реши да се ваксинира трябва да подлежи на пълен медицински преглед. Това не се случва в т.нар. зелени коридори. Липсата на електронно здравеопазване не позволява медицинския персонал да се запознае с медицинската история на ваксинирания.

Отговорността при нежелани реакции от ваксината е изключително голям проблем на територията на България по две причини- нямаме проследимост на процеса и хората не са достатъчно добре запознати какво означава “информирано съгласие“. Другото, на което трябва да обърнем внимание е, че когато хората имат някакви пост ваксинални оплаквания – дали това са обичайни неща, описани в кратката характеристика, или са свързани с ваксината, или на друго състояние. Тук идва моментът на адекватното рапортуване на тези неща към Изпълнителна агенция по лекарствата. За да може хората, които считат, че са увредени, да разполагат с механизъм първо да докажат тази вреда и впоследствие да доказват причинно-следствена връзка между нея и ваксината.