топлофикация

Топлофикация – София е изгубила четвърт милиард лева за 5 години

Близо четвърт милиард лева загуби е натрупала "Топлофикация" София за последните 5 години. Това стана ясно по време на днешното заседание на парламентарната комисия по ревизия. Изпълнителният директор на дружеството и столичният кмет Йорданка Фандъкова не се явиха на изслушването пред депутатите.

Данните от последните 5 години показват, че "Топлофикация София", която осигурява отоплението на 405 000 домакинства в столицата, работи на загуба. "Общо за тези 5 години натрупаната загуба е в размер на 245 млн. лева. Тази година обаче "Топлофикация" ще счупи собствения си рекорд за реализирана загуба, тъй като за първото полугодие до 30 юни загубата на дружеството е 92 млн. лева", заяви Мая Манолова от ИБГНИ.

По думите на Манолова сериозно ощетен е публичният интерес при покупката на квоти за въглеродни емисии и изплатени комисионни. Заради разлики с пазарните цени за един сезон дружеството е загубило 20 млн. лева. "Даже и децата знаят, че комисионни се плащат, когато посредникът постигне цена по-добра от пазарната. Каква комисионна ще плащате на посредник, който купува над пазарната цена. Тук е трябвало да има незабавни арести. Стоката на пазара струва 1 лв., те я купуват за 1.50 лв. Изумително!", каза Румен Гечев.

"Цитирахте средствата, платени за обществени посредници, хубаво е да се има предвид, че тези обществени посредници са дадени с разрешение на СОС. Те не взимат такса от поробителите, те го правят безвъзмездно", отговори Ивайло Епитропов, зам.-изп. директор на "Топлофикация София".