темида

Правен казус може да доведе до оспорване на изборите в Церово

Правен казус може да  доведе до оспорване на частичните  избори за кмет на благоевградското село Церово. Преди вота общинските съветници освободиха временно изпълняващата длъжността кмет Галя Анева, която е и кандидат за поста.

До частичния вот в едно от най-големите села на общината се стигна след кончината през месец март на редовно избрания кмет Лефтер Едипов. За временно изпълняващ длъжността беше назначена Галя Анева, която обаче на 7 септември е регистрирана като кандидат за кмет от коалиция „БСП за България“ и от днес реално е в предизборна кампания. Това постави в патова ситуация кмета на Благоевград Илко Стоянов, който поиска от председателя на Общинския съвет да свика извънредна сесия.

На закрито заседание местните законодатели гласуваха предложението на кмета до провеждането на частичния вот в Церово кметските правомощия да поеме Методи Цонев, който е и наместник на село Мощанец. Решението обаче може да бъде ревизирано от областния управител на Благоевград, ако се намерят правни или нормативни пропуски.

Освен това всеки заинтересован от частичните избори може да претендира за неравнопоставеност между кандидатите, тъй като Галя Анева е изпълнявала длъжността „кмет“ цяла седмица след регистрацията й като кандидат в общинската избирателна комисия.