11 септември

Днес се навършват 20 години от атентатите на 11 септември в САЩ

Навършват се 20 години от атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ. Президентът Джо Байдън и съпругата му Джил ще посетят местата на нападенията, където ще се проведат възпоменателни церемонии. Във видео послание Байдън призова американците към единство.

Както всяка година, възпоменателната церемония в Ню Йорк ще започне в 15.30 ч. българско време с четене на имената на близо 3000 загинали при атентатите. Церемонията включва шест паузи с по минута мълчание, които бележат точното време на ударите по двете кули на Световния търговски център, тяхното рухване, атаката срещу Пентагона и катастрофата на самолета в полето на град Шанксвил в щата Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива на атентаторите.

Близки на загиналите при полет 93 на Юнайтед Еърлайнс в щата почетоха паметта им със запалени свещи и цветя.Президентът Джо Байдън ще посети трите емблематични места на нападенията, където ще се проведат възпоменателни церемонии, но не се предвижда да държи речи. Той се обърна към американците с видеопослание. "В дните след 11 септември видяхме героизъм навсякъде, на очаквани и неочаквани места. Видяхме също нещо много рядко – истинско чувство за национално единство. Единство и издръжливост, способност да се възстановим от травмата. Поколението на 11 септември служеше и защитаваше пред лицето на терора, за да потърси отговорност от терористите, за да покаже на всеки, който иска да навреди на Америка, че ще ви преследваме и ще ви накараме да си платите", каза Байдън.