виза

В Русия Visa увеличава комисионните при плащане в супермаркети и в търговски вериги

Международната платежна система Visa ще увеличи междубанковата комисионна за супермаркетите за приемане на карти от 1 февруари 2022 г. Освен това тя ще отмени преференциалната междубанкова тарифа за големи продавачи на мебели, домакински уреди и куриерски услуги през 2022 г., съобщи руското издание РБК, позовавайки се на бюлетина за платежни системи.

Visa потвърди предстоящите промени пред ТАСС. По този начин размерът на комисионната, която се събира при плащане в супермаркетите, ще увеличи от 1 до 1,3% от цената на стоките. В допълнение, магазините с голям обем ще се разделят с преференциалните си тарифи на три фази. За мебелни магазини, магазини за строителни материали, за стоки за бита и градинарски стоки, отмяната ще влезе в сила от 8 юли 2022 г. Мярката ще се разпростре и върху магазините за домакински уреди от 5 август, а за куриерските услуги – от 30 септември. Размерът на комисионната след промените ще зависи от категорията на картата, с която се плаща и ще варира между 1,5-2,3%.

От 1 февруари 2022 г. някои премиум карти също ще бъдат изключени от преференциалните програми за натрупване на обеми, при плащане в големи заведения за бързо хранене, магазини за играчки и детски стоки, мебели, домакински уреди и др., пише още РБК. Някои премиум карти ще бъдат изключени от обичайните програми за изчисляване на обем и в ресторанти за бързо хранене, авиокомпании, туристически агенти и транспортни услуги, а размерът на междубанковата комисионна ще се увеличи от 0,5-1,65% на 2-2,3%.

Участниците на пазара на плащания заявиха, че от април 2022 г. таксата за обслужване на Фонда за развитие на Visa също ще се увеличи до 0,01% от общия оборот по карти от 0,0055%.

Както обясни представител на платежната компания, Visa периодично преразглежда лихвените проценти на междубанковите комисионни, за да осигури необходимите условия на пазара за развитието на електронни плащания и тяхната мрежа за приемане. Според него промяната в съществуващите програми е насочена към привеждане на тарифната политика в съответствие с настоящите пазарни реалности.