Киберсигурност

Продължава търсенето на хакерите, атакували НСИ

Продължава работата по установяване на автора на хакерската атака, довела до блокиране на процеса по електронното преброяване. Според експерта по киберсигурност Любомир Тулев не е изключено злонамерените действия, довели до блокиране на работата на сайта на Националния статистически институт вчера да са извършени и от територията на България. "Авторите на подобни деяния обикновено остават скрити сред множество заразени компютри, така наречените зомбинирани компютри, които са накарани да правят това, което искат тези компютри от злонамерени актьори и в този случай  е изключително трудно да се стигане до самите автори на атаките. Самите злонамерени действия са прикрити зад съответните адреси и това е известно в публичното пространство – Швеция и Китай“, каза за БНР Красимир Симонски председател на Държавната агенция „Електронно управление“ и национален координатор по киберситурност.

Той подчерта, че самата система не е засегната. Единствено достъпът до нея е блокиран .„Самата система, ние следим вътрешната част на тази система, нейните взаимоотношения и обмен на информация с други бази данни на държавата, с тези на МВР. Тя е била напълно функционална и сега също е напълно функционална. Наложило се е колегите да приложат сериозни методи, включително ограничения на трафика и сега също.  Още от вчера, доколкото ми е известно са наложени такива ограничения, за да спасят системата от претоварване“

Той заяви, че е необходимо време да анализират данните, които са постъпили за тази атака, откъде идва, да се проследят връзките. „Не се изключва това да е от територията на България. Това е злонамерено действие и е насочено срещу интереса на държавата. Това е национално преброяване и в този смисъл е акт срещу държавата България. Извършено от  нашата територия или от чужда територия, то определено е злонамерено и цели да се компрометира това преброяване, да се компрометира този процес и оттам нататък могат да се търсят и мотиви. Малко трудно ми е да повярвам, че някой го е направил на шега, за да стане известен в пространството, защото наказанието е доста сериозно. Затова се съмнявам, че е от територията на България“, допълни Симонски.

Диана Янчева, заместник-председател на Националния статистически институт коментира, че системата работи, но е ограничен достъпът до нея. „Тези, които изкачват, изчакват не повече от минута-два. Нека бъдат търпели, постепенно ще вдигнем капацитета. Да имат търпение“.

Тя подчерта, че служителите се опитват да реагират максимално бързо.