Конференция Банкеръ Киберсигурност Любомир Тулев Аматас

Мистерия с онлайн преброяването – нямало хакерска атака

Системата за онлайн преброяване не е била хакната или компроментирана. При опит да се посети адреса www.census2021.bg потребителите получаваха съобщение "Error 502", а това означава, че не може да се стигне по правилен път до сървъра и да се визуализира съдържанието на интернет страницата. Това каза в "Денят започва" по БНТ експертът по информационна сигурност Любомир Тулев.

Той влезе в студиото, за да коментира техническите проблеми на сайта за онлайн преброяването. „Тази сутрин направих проба. Сайтът е качен на огромна международна платформа за защита от хакерски атаки. Иначе казано има отказ от услуга. При опит да посетите сайта, първо отивате в клауд флеъра, след което системата се опитва да отвори истинския уебсървър. Най-вероятно пътят между нашия компютър и на останалите потребители до сървъра не е бил възможен“, обясни експертът.

Според него или има неправилна настройка на DMS-сървърите, или сривът е свързан с огромното количество на едновременно подадените заявки за посещение на сайта. Може да има и опит за т. нар. атака "Отказ от услуга", а администраторите от НОИ да са прекарали техния сървър зад клауд флеър. Така че в момента категорично можем да кажем, че втора такава атака на този уеб сървър няма как да се получи.

Аз съм дълбоко убеден, че сигурността на този уеб сървър е защитена, най-вероятно не са очаквали такъв наплив от желаещи да се регистрират и просто уеб сървърът не може да обработи всички заявки, обясни Тулев. Той е категоричен, че няма компроментирана информация и гражданите могат да са сигурни за личните си данни. Това е сървър – всичко е възможно, но точно такъв тип атака – недостъпност, не може втори път да се случи, каза още Любомир Тулев.