белезници

Задържаха мъжа, заплашвал Ива Митева

Има задържан за отправената смъртна заплаха към председателя на Народното събрание Ива Митева. Това потвърдиха за NOVA от прокуратурата, която ще поиска постоянен арест за мъжа, заплашил с убийство Ива Митева. Той беше установен вчера от ГДБОП. Арестът на мъжа, заплашил с убийство Ива Митева, е извършен в Стара Загора. Именно пред местните криминалисти мъжът е направил самопризнания. Той е от Старозагорскo и е криминално проявен. Задържан е за кражби и заплахи.

По-малко от 24 часа бяха необходими на антимафиотите да задържат мъжа, който заплаши с убийство Ива Митева. Софийската районна прокуратура още вчера се самосезира по случая. От ГДБОП веднага се задействаха и само часове след като стана известна тази информация, мъжът беше установен и задържан.

Арестът е извършен около 20 часа вечерта. Задържаният е 26-годишният Любомир Яков. През 2020 г. той е получил условна присъда за това, че е отправил телефонна заплаха за взривяване на автогарата в Пловдив. Отново там, през 2019 г., е реализирал друга престъпна схема чрез крадене на фалшиви профили в интернет и искане на пари.

Акцията е извършена от служители на „Киберпрестъпност” и антимафиоти. Предстои да бъде повдигнато обвинение на задържания.

Новината, че Митева е получила заплаха съобщи Тошко Йорданов в кулоарите на парламента. По-късно през деня информацията бе потвърдена от Министерството на правосъдието и от НСО. С пост във Facebook Слави Трифонов обвърза заплахата с промените в Закона за НСО. Лидерът на „Има такъв народ” обясни, че и той е получавал заплахи, но тази към Ива Митева е нещо различно. Заплахата според него показва слабост на една система, която трябвало да си отиде.