Венцислав Китанов

Венцислав Катинов участва в извънредно заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“

На извънредното заседание на Съвета министрите на вътрешните работи в Брюксел се обсъждат последиците от ситуацията в Афганистан върху миграционните процеси и сигурността на ЕС.

Ситуацията в Афганистан е изключително динамична и изисква особено внимание в региона и по външните граници на ЕС, отбеляза в изказването си заместник-министър Катинов. България отчита през последните месеци сериозно увеличение на миграционния натиск. Разположихме допълнителни служители с нужната техника по границата. Актуализирахме плановете си за действие при криза. Всички структури работят координирано, обменят информация и имат готовност за бърза реакция – посочи той.

Обърнахме се към Фронтекс за предоставяне на оперативна подкрепа. В консултации сме и с Комисията за отпускане на допълнителна финансова помощ.

Важно е да се предприемат действия в две посоки. Първата – превантивни действия и подкрепа за съседните на Афганистан страни, за укрепване на региона и спиране на миграционните  потоци там. Втората – силни външни граници на ЕС, за което е необходима навременна и достатъчна финансова подкрепа за държавите-членки на първа линия.

България подкрепи изявлението на министрите на вътрешните работи по ситуацията в Афганистан.