миньо стайков

Апелативният спецсъд пусна Миню Стайков да се лекува в Швейцария

Миню Стайков е пуснат от Апелативния спецсъд да отиде в Женева да се лекува. Решението на магистратите е от вчера и е заради висока температура, която подсъдимият за злоупотреба с  еврофондове бизнесмен, поддържа. Той е поискал да замине да се лекува, след като преди това е посетил специалист в Турция, но причината за високата му температура не била установена там. Прокуратурата е поискала Стайков да не бъде пускан, тъй като има опасност да се укрие.

Съдът обаче е изразил мнение, че бизнесменът има право на лечение и е трайно свързан с България. Според съдебния състав здравословните проблеми са основателна причина да бъде уважено искането за напускане на страната. Те му позволяват да отиде в Швейцария от 29 август до 7 септември.

Стайков беше задържан през септември 2018 г. Срещу него има 2 обвинения. Едното е за участие в банда, създала фабрика за производство на нелегални цигари. То още се разследва. Другото е за злоупотреба с еврофондове, като щетите са за над 8 млн. лв. Процесът се гледа в спецсъда от 2019 г.

Самият Стайков беше в ареста от септември 2018 г. до февруари т.г., когато беше пуснат на свобода с гаранция от 200 000 лв.