ваксина ваксиниране ваксинация

В Дания проучват връзка между ваксина срещу Ковид-19 и мултисистемен възпалителен синдром

"Датската агенция по лекарствата съвместно с Европейската агенция по лекарствата разследва дали проявата на рядкото заболяване мултисистемен възпалителен синдром при децата, наблюдаван досега като страничен ефект на инфекцията от Ковид-19 при деца и юноши, може да възникне в резултат на ваксинация", съобщиха от датското ведомство. В съобщението се уточнява, че "връзка с ваксината не е документирана, но не може да бъде изключена".

Националните здравни власти призовават за имунизация срещу Ковид-19 на децата над 12 г. Изключителното рядкото заболяване се наблюдава от началото на пандемията при деца и юноши след заразяването им с новия коронавирус. Симптомите му наподобяват болестта на Кавазаки. В началото на август на здравните власти в Дания е съобщено за случая на 17-годишен младеж, който не е боледувал от Ковид-19, но е имунизиран с ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" и развил синдрома, след което се възстановил.

В Дания са ваксинирани повече от 4 милиона души – близо 70 на сто от населението, сред които и 300 000 деца и младежи на възраст от 12 до 19 години.