военен съд

Военно-окръжна прокуратура – София предаде на съд четирима за убийство на жена

Военно-окръжна прокуратура – София внесе в съда обвинителен акт срещу четири лица за умишлено убийство на С.М., извършено на 10 октомври 2019 г. в София.

Един от обвиняемите – Б.И., към момента на извършване на престъплението е бил служител на Национална служба за охрана (НСО). Той и още двама са привлечени към наказателна отговорност и за участие в организирана престъпна група за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространението им.

На съд като извършил на убийството е предаден П.К. В хода на разследването са събрани доказателства, че на 10 октомври 2019 г. той е проследил жертвата до блок в столичния кв. „Младост“. Спрял с мотоциклет до колата на жената, извадил букет с изкуствени цветя и почукал на стъклото на предната лява врата. Зад букета П.К. държал пистолет със заглушител. След като С.М. свалила стъклото, той произвел три изстрела. На жертвата били причинени три огнестрелни наранявания на главата, които довели до смъртта й. При изстрелите от букета се откъснал цветът на една роза, койо паднал на асфалта.

Другите трима обвиняеми по досъдебното производство – Б.И., И.М. и В.Д., са предадени на съд като подбудители и помагачи в извършване на престъплението. В хода на досъдебното производство е установено, че В.Д. е осигурил финансови средства, които – чрез И.М., са били предадени на служителя на НСО – Б.И. и на извършителя на убийството – П.К.

За престъплението са били набавени пистолет и мотоциклет, който, при оглед на 20 май 2020 г., е намерен с помощта на водолази във водоем край софийското село Чепинци.

46-годишната С.М. е била следена близо месец, включително с използване на технически средства – тракер за определяне на местонахождението й. П.К. е опитал да прикрие следите от престъплението като изгорил дрехите си. След убийството престъпната дейност на обвиняемите е продължила.

Освен като подбудител и помагач в извършването на убийството, бившият служител на НСО е привлечен към наказателна отговорност за държане на наркотици и на боеприпаси, както и за участие в организираната престъпна група за разпространение на наркотични вещества.

В хода на разследването са разпитани над 50 свидетели, извършен е следствен експеримент и множество експертизи – съдебно-медицински, компютърно-технически, физико-химични експертизи и др.

За предумишлено убийство, извършено с користна цел и със средства, опасни за живота на мнозина, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.  

Предстои Военният съд в София да насрочи делото за разглеждане.