Парламент Ива Митева

Ива Митева: Главният прокурор не трябва да бъде охраняван от НСО

Има разпоредба в Закона за НСО за осигуряване транспортно дейността на администрацията на президента. Смятам, че това би трябвало да отпадне, тъй като НСО ми се струва, че не е транспортна фирма. Това каза председателят на НС Ива Митева.

На заседанието на Комисия за контрол над службите за сигурност първа точка е изслушване началника на НСО бригаден генерал Емил Тонев. Митева сама посочи, че още по време на предизборната кампания открито заявявала, че една от първите инициативи ще бъде имено промяна в Закона за НСО. Тя каза, че вече е готова с техния законопроект. „Аз смятам категорично, че кръгът лица трябва да бъде редуциран. Трябва да бъдат под пълна охрана първите трима в държавата, както е сега”, посочи Митева и добави, че така е в цял свят, правили са справка.

По отношение на останалите лица смята, че специализиран транспорт трябва да ползват членовете на Конституционния съд и тримата големи. „Тук трябва да кажа, че главният прокурор трябва да бъде изваден от тази охрана, която е в момента. Той ползва възможност за охрана по три закона”, обясни Митева.

Тя посочи, че в момента той се охранява по Закона за защита на лицата. „Там предлагаме отмяна на тази възможност, отмяна на възможността и в МВР и оставане само на ползване на специализиран транспорт по Закона за НСО”, каза тя. Митева посочи, че в случай на застрашен на някои от тези лица – член на КС, на някои от тримата големи, тогава може с мотивирано решение на комисията да се поставя съответната лична охрана.

„По отношение на останалите категории лица, също смятам, че трябва да бъде редуцирана. Говорили сме го много пъти, че зам.- председателите на НС, членовете на Министерския съвет трябва да бъдат извадени от специализирания транспорт, както и кметът на София. Всички те разполагат със собствен транспорт, както и НС разполагаме със собствен транспорт и зам-председателите на НС ще бъдат поети от колите, с които разполага НС. Да, ако има застрашеност, заплаха за сигурността им – тогава отново с решение на комисията ще може да им се поставя охрана на тези лица”, каза още Митева.