Парламент Бойко Рашков

Рашков към депутатите: Поведението на полицаите граничи с престъпление!

В СДВР са извършени три проверки на събитията на протестите на 10 юли миналата година. На практика службата се е самопроверила. Това каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков на изслушването в парламента във връзка с шокиращите кадри, показващи полицейско насилие над протестиращи миналото лято. „Разчитали са, че тази камера срещу колоната няма да работи или ако работи, няма кой да подаде тази информация. Това е голямата грешка, която е направена. Камерата е работела и е заснела още в същия ден точно какво се случва. Записът е съхраняван в Националната служба за охрана и на 17 юли, една седмица след инцидента, е изискан от СДВР и е получен от НСО. Всичко е било известно още тогава. Този запис е бил в МВР в едно негово поделение и който е бил министър, трябва да каже крит ли е бил, или не“, обясни Рашков.

"Насилие очевидно е употребено и то непропорционално, защото някой се опитва да докаже, че полицаите са надхвърлили малко своите правомощия. Не, не е малко, а поведението им граничи с престъпление. Такова нечовешко отношение към едни млади хора възмущава всички", каза още Бойко Рашков.

"На кадрите виждаме, че полицаите като брой надвишават тези, които лежат на земята. Един от младежите дори е загубил съзнание. Това е състояние временно опасно за живота, квалифицирано в Наказателния кодекс като средна телесна повреда. И ако това е вярно и е установено със съдебно-медицинска експертиза, къде е наказанието", попита служебният министър.

"Същевременно от самопроверката в СДВР са разпознали четирима от тях. Единият е началник на отдел, който е наказан с право на повишение. Друг на една година същото наказание, а останалите са порицани. Това е ефектът от дисциплинарната проверка и санкциите, които са избрали да им наложат. Единият от тях обаче очевидно се ползва от доверието на главния прокурор и в началото на годината е преминал на работа в Бюрото по защита при главния прокурор", обясни още Бойко Рашков.

До вчера няма данни нито един от полицаите биячи да е привлечен към наказателна отговорност, допълни той. След като кадрите се появяват публично обаче, прокуратурата решава да се самосезира и обявява, че няколко полицаи са привлечени като обвиняеми. „За това нещо до момента не съм информиран“, заяви Рашков.

Той изключи възможността министърът на вътрешните работи към онзи момент да не е знаел за тези кадри.