НАП

НАП не се отказва от делата срещу Лозан Панов

Националната агенция за приходите не се отказва от делата срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. НАП вече е обжалвала решението на Административния съд в София, който през април отмени един от ревизионните актове, издадени на Панов, се вижда от съдебните регистри, пише Сега. Първата инстанция постанови, че ревизионният акт от октомври 2019 г., с който на Панов са определени допълнителни данъчни задължения за 2012 г. в размер на 1732 лв., е издаден в нарушение на закона.

Магистратите на практика приеха, че недолюбваният от статуквото съдебен шеф е станал жертва на данъчен произвол. Според съда ревизията срещу Панов е преобразувана без законови предпостави да тече като производство по особен случай. Така доказателствената тежест е обърната и данъчните приемат по презумпция, че проверяваният укрива доходи, и обръщат тежестта той да е длъжен да доказва приходите и разходите си, вместо те да търсят разминаване.

Отделно от това, съдът намери, че е незаконосъобразно установен недостигът в доходите на Панов спрямо разходите му за 2012 г. "Правният извод на органите по приходите е в противоречие със събраните доказателства и данъчните задължения са определени на база произволни и необосновани предположения", написа в решението си първата инстанция. Сега по казуса ще се произнесе и Върховният административен съд.

Панов води и още едно дело срещу ревизионен акт, което също спечели на първа инстанция неотдавна. Със загуба на данъчните приключи и процеса по ревизионния акт на съпругата на Панов Елисавета Панова. Във всички решения прозираха преднамерените действия на ревизорите. Засега в деловодните регистри няма данни решенията по второто дело на Панов и това на Панова да са обжалвани. Това обаче най-вероятно ще се случи.

От НАП обясниха че пред върховния съд се обжалват всички дела, които агенцията е загубила на първа инстанция. Защото точно ако не обжалва до последно НАП признава, че е действала неправомерно при ревизиите.