нива канабис

Разследват отглеждане на 500 стръка канабис

Под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград се извършват действия по разследването по досъдебно производство за престъпление по чл.354в, ал.1 от Наказателния кодекс – за засяване и отглеждане на растения от рода на конопа в нарушение на установените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила.

При проведена специализирана полицейска операция за противодействие, предотвратяване и разкриване на престъпления, свързани с наркотичните вещества на територията на ОД на МВР-Хасково, полицейските служители установили, че в местността „Змиярника“, в землището на с. Пъстрогор, общ. Свиленград, са били засети и отглеждани растения от рода на конопа – канабис.

Районът, където били открити  насажденията е неравен, пресечен и хълмист, разположен на планински скат. Растенията били засети в пет обособени парцела, намиращи се един до друг, с обща площ от 1075 кв.м. Общият брой на отглежданите растения е 500 броя, с височина от 50 сантиметра до 2 метра. При тестване с полеви наркотест, насажденията са реагирали на високорисково наркотично вещество – канабис. На място е установено капково напояване, свързано с маркучи, водещи до бензинов агрегат и тръба, в която има поставена потопяема помпа.

И в момента продължават активните процесуално-следствени действия, провеждат се и оперативно-издирвателни мероприятия за установяване на лицата, отглеждали наркотичните вещества.