пожарна-сърбия

Пожар край Околовръстното и в кооперация зад мол Парадайз удушиха с дим Драгалевци

Днес жители на баровския квартал Драгалевци се питаха разтревожени във Фейсбук откъде идва заливащия района гъст дим, премесен със сажди, който буквално ги душеше. Пушекът идваше от София, където – както стана ясно по-късно, са горели няколко пожара.

Първата огнена стихия е избухнала в тревиста местност малко под Околовръстния път на София, по средата между Бояна и Драгалевци. В района на огъня се намират склад за пластмаса, офис сграда и жилищни къщи. "Тук, на около 50 метра, имаше малък пушек. Буквално за 10 минути се запали цялото поле, извадихме тогава нашите пожарни системи и кранове, намокрихме ливадата около нас, буквално за секунди дойде. Пламъците бяха високи три метра’’ обясни пред медиите служител в близка офис сграда.

На място са пристигнали няколко пожарни екипа. Огнената стихия вече е овладяна.

Почти по същото време е избухнал пожар и в жилищна кооперация зад големия столичен мол "Парадайз". В района има гъст и задушлив дим, който скрива дори Витоша и се вижда от едноименния булевард в центъра на столицата. По-късно бе уточнено, че са се запалили две сгради зад търговския комплекс. Според очевидци на огнената стихия, в района на "Хладилника" има гъст и задушлив дим. „На място има пожарна, полиция и линейка" съобщават медии. Засега не е ясно каква е причината за пожарите.

Заради гъстия дим движението на автомобили и пешеходци в района е силно затруднено. А във фейсбук хората вече жалят собствениците на опожарените домове. "Дано поне имат застраховка", вайкат се те.

А шефът на пожарната уточни: "Днес на територията на страната са възникнали 70 пожара. 40 все още не са погасени. Повече от 450 пожарникари, горски служители, доброволци и служители на Министерството на отбраната участват в гасенето. Обстановката е напрегната, ситуацията е доста сериозна. Три са областите с най-активни проблеми – Пловдив, Кюстендил, Перник". Това обобщи пред БНР гл. комисар Николай Николов. "Все ми се иска всичко това да е свързано с метереологична обстановка. Но, не. Ние, хората, с нашата прословута небрежност сме основната причина за възникване на пожарите", допълни той