Конституция на РБ

БОЕЦ обжалва решението за недопустимост на искането за предсрочно освобождаване на Гешев

Гражданското сдружение БОЕЦ  обжалва пред Върховния административен съд решението на Висшия съдебен съвет, с което беше обявено за недопустимо искането на служебния правосъден министър Янаки Стоилов  предсрочно да бъде прекратен мандатът на главния прокурор Иван Гешев.

Съдбата на искането на БОЕЦ зависи от преценката на върховните съдии  дали сдружението има правен интерес да атакува решението на Висшия съдебен съвет. Според адвокат Пламен Кирилов,  правното основание  се съдържа в член Първи на Конституцията: "Народът, който се съставлява от неговите граждани, има право на упражняване на властта в държавата. Това упражнение може да бъде не само чрез институциите, но и непосредствено. По този член Първи за съжаление, досега аз не съм чул сериозен дебат, не съм чул и опити на гражданското общество да го използва така, както е написан, не съм чул и да има някаква смислена и работеща практика на институциите".

От БОЕЦ се надяват жалбата им да не последва съдбата на искането на Янаки Стоилов и да бъде обявена за недопустима: "Тази наша жалба е една провокация към институцията Върховен Административен съд, за да видим дали ще уважи правото на намеса на едно гражданско сдружение".

Освен Върховният административен съд, БОЕЦ сезираха и депутатите със Cтaнoвищe  зa cтaртирaнe нa пaрлaмeнтaрнa прoцeдурa пo oтcтрaнявaнeтo нa Иван Гeшeв.