руска полиция

Кирил Доронин – съосновател на финансовата пирамида Finiko, завлякла 80 млн. рубли, е задържан в Казан

Съоснователят на финансовата пирамида Finiko Кирил Доронин е задържан в Казан. По-късно фактът на неговия арест бе потвърден от МВР на Русия. "Днес служители на Министерството на вътрешните работи в Република Татарстан задържаха по подозрение в извършване на престъпление по част 4 на чл. 159 от Наказателния кодекс на Руската федерация (измама) един от лидерите на финансовата компания "Finiko".

Говорителят на вътрешното ведомство Ирина Волк е заявила пред ТАСС, че от 2018 г. насам Finiko е осъществявала дейности за привличане на пари от граждани под предлог високоефективни инвестиционни проекти, включително във финансови инструменти, търгувани на фондовите пазари или влагани в криптовалути. Компанията е регистрирана извън Руската федерация. Установено е, че от август 2019 г. до декември 2020 г. неидентифицирани лица, действащи от името на компанията в Татарстан и други субекти на Руската федерация, са организирали мащабни работи за привличане на средства от физически лица под предлог "тяхното високоефективно използване чрез инвестиране на фондови пазари, в криптовалута и на други платформи за търговия ". На клиентите са гарантирани доходи до 25% на месец. Мошениците незаконно са събрали най-малко 80 милиона рубли(около 1.3 млн. долара). Парите били разпределени между вложителите съгласно принципите на пирамидална схема.

За да привлече възможно най -много клиенти, пирамидата е разпространявала информация за приемането на пари чрез различни програми, които ще й позволят да изплаща месечни приходи под формата на високи лихви върху инвестираната сума. Според разследването обаче инвестиционната дейност всъщност не е била извършена. „Постъпили са над 100 заявления от засегнати вложители от Краснодарски, Красноярски и Приморския край на Русия както и от Тюменска, Самарска, Новосибирска, Челябинска и Иркутска област и от Република Казахстан“, добавила още представителят на Министерството на вътрешните работи.

Вахитовският районен съд в Казан решава въпроса за избор на мярка за неотклонение на задържания. Прокуратурата иска постоянен арест.

На 7 декември 2020 г. срещу служители на Finiko е образувано наказателно дело за организиране на пирамидална схема, след като прокуратурата на Татарстан извършва проверка на компанията. През юли се появи информация, че вложителите на Finiko не могат да изтеглят средствата си от личната си сметка. Потребителските акаунти не са били налични. МВР на Република Татарстан е получило около 100 заявления от измамени вложители; размерът на нанесените им щети варира от 100 хиляди до 10 милиона рубли.