темида

Двамина, противозаконно присвоили чужд автомобил, и двама укриватели и помагачи, отиват на съд

Районна прокуратура-Варна внесе във Варненския районен съд обвинителен акт срещу четирима мъже. Двама от тях – Л.П. на 51 години и Б.М. на 42 години от София били привлечени към наказателна отговорност за това, че в съучастие, противозаконно присвоили чужд автомобил – престъпление по чл. 206, ал. 3, във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2, във връзка с ал.1 от НК. А на другите двама – К.Д. на 46 години от Велико Търново и И.М. на 51 години от Русе, били повдигнати обвинения за укриване на чужда движима вещ, за която знаели, че е придобита чрез престъпление, с цел набавяне на имотна облага – престъпление по НК.

През декември 2018 година Л.П. и Б.М. били в град Аликанте, Кралство Испания. Те решили да наемат автомобил, с който да се придвижват. След като влезли във владение на превозното средство, двамата решили да използват контактите си в криминалните среди, да придвижат инкриминирания автомобил на ход до България, където да го продадат и по този начин да набавят за себе си неправомерни доходи, а след това да заявят пред испанското дружество – собственик на автомобила, че същият бил откраднат.

Двамата реализирали плана си. Успели да докарат автомобила до България, оставили го на паркинг във Варна, а след това се върнали в Испания, където го обявили за откраднат. На 6 декември 2018 година автомобила с марка „Пежо“ бил обявен за издирване по линия на Шенгенската информационна система – ШИС.

На територията на Република България другите двама обвиняеми се заели със задачата да продадат инкриминираната вещ, като целта им била да набавят за себе си имотна облага. В края на месец април, след дълги преговори и подготовка на превозното средство, двамата успели да уговорят и почти реализирали продажбата му. Действията им били осуетени от служители на МВР, действащи под прикритието на купувачи на автомобила.

При действията по разследване на случая били извършени претърсвания в домовете на четиримата обвиняеми. В дома на Л.П. в град София било намерено високорисково наркотично вещество – марихуана с тегло 2,84 грама, което той държал без надлежно разрешително и за което му било повдигнато обвинение.

От дома на И.М. във Варна били иззети 20,12 кг нарязан тютюн за пушене без акцизен бандерол на стойност 11 106,24 лева и 1917 къса цигари с филтър, разпределени в общо 12 броя кутии, на стойност 718,88 лева, отново без поставен български акцизен бандерол. И.М. бил привлечен към наказателна отговорност и за престъпление по чл.234, ал.1 от НК.

Предстои делото срещу четиримата мъже да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд. Ако бъдат признати за виновни, Л.П. и Б.М. могат да получат наказание „лишаване от свобода“ от три до десет години, като съдът може да постанови конфискация на част или на цялото им имущество. Другите двама обвиняеми – К.Д. и  И.М., могат да бъдат осъдени с „лишаване от свобода“ от три до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.