темида

„Стотици лични данни“. Как съдът призова на разпит шефа на пресцентъра на Гешев?

Информационен сайт публикува обвинителен акт срещу подсъдима за корупция, но без да заличи нейните лични данни. По-късно главният редактор на това електронно издание застава начело на пресцентъра на прокуратурата. Потърпевшата жена подава сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС), защото подозира, че държавното обвинение е предоставило на сайта личните ѝ данни.

Проверяващият орган отказва да се занимава със случая, а подсъдимата обжалва решението му пред съда. Още на първото заседание по делото магистратите се съгласяват с нея, че по случая трябва да бъде разпитан бившият главен редактор, за да изясни как се е сдобил с въпросния обвинителен акт. Затова бившият главен редактор, който днес вече работи в самата прокуратура, е призован да се яви като свидетел пред съда, сочи Свободна Европа.

Това е все още незавършилата история на бившата зам.-кметица на столичния район „Младост“ Биляна Петрова, която е подсъдима за подкуп заедно с бившата кметица на квартала Десислава Иванчева.

Другият централен герой в този сюжет е Веселин Иванов – бивш главен редактор на затворилия вече сайт „Правен свят“. В началото на 2020 г. той оглави дирекция „Публична комуникация“ в Администрацията на главния прокурор, след като в края на 2019 г. на поста беше избран Иван Гешев.

Делото "Иванчева"

Иванчева и Петрова бяха показно задържани на 17 април 2018 г. с белязани пари в колата им пред сградата на спортното министерство в София. Разследващите описваха в продължение на часове парите на тротоара в присъствието на тогавашния ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев. По-късно двете жени бяха обвинени за поискан подкуп от 500 000 евро от строителния предприемач Александър Ваклин, за да му придвижат преписка за проект в местността „Камбаните“. Като посредник в схемата беше обвинен третия задържан по време на акцията – Петко Дюлгеров.
На 15 април 2019 г. Специализираният наказателен съд осъди Иванчева на 20 години затвор, Петрова – на 15, а Дюлгеров – на 12 години. На 6 юли 2020 г. Апелативният специализиран наказателен съд потвърди осъдителните присъди, но намали наказанията на тримата. Иванчева получи 8 години затвор, Петрова – 7, а Дюлгеров – 6 години.

Ролята на "Правен свят"

Делото „Иванчева“ се представя за един от най-големите успехи на спецпрокуратурата под ръководството на Гешев и той неведнъж го е коментирал като такъв. На този фон сайтът „Правен свят“ активно отразяваше развитието на случая и подкрепяше прокурорската теза в процеса. След оповестяването на тежките присъди на първа инстанция, сайтът публикува целия обвинителен акт по делото без да заличи личните данни на подсъдимите в нарушение на Закона за защита на личните данни и на европейския регламент GDPR.

По тази причина Петрова пуска две жалби до Инспектората към ВСС. Той обаче отказва да се занимава със случая с аргумента, че по закон може да проверява органи на съдебната власт, а не медии. Петрова обаче е на мнение, че в случая данните ѝ са били предоставени на сайта именно от такъв орган и само в рамките на проверка може да се установи кой е той. Затова обжалва отказа пред Административния съд София-град (АССГ).

Призоваването на Иванов

Съдът дава ход на делото по същество и защитата на Петрова иска да бъде призован като свидетел Веселин Иванов, „който е отказал да отговори в административното производство – откъде е получил личните данни на жалбоподателката, от кой орган, кога и по какъв начин“. Самата Петрова също взима думата, за да обясни, че „Правен свят“ е публикувал целия обвинителен акт по делото ѝ заедно с 20 протокола от съдебни заседания по него. „Във всеки един от тях се съдържат множество лични данни, ЕГН, адреси, телефони, здравословно състояние, както на мен, така и на моята дъщеря, непълнолетна към онзи момент, дете. Тези протоколи бяха публикувани и година и половина стояха в сайта „Правен свят“ и можеха да се намерят с търсачката. Те не са дали отговор на въпросите откъде са получили документите със съдържаните стотици лични данни“, заявява Петрова пред АССГ, видно от публичния протокол от заседанието му в края на април.

Разпитът на Веселин Иванов е насрочен за 6 октомври.

Свободна Европа изпрати няколко въпроса до оглавявания от него пресцентър на прокуратурата, включително дали възнамерява да свидетелства по това дело и по какъв начин „Правен свят“ се е сдобил с документите, съдържащи личните данни на Биляна Петрова. До редакционното приключване на статията отговори не бяха изпратени обратно.