Парламент Бойко Рашков

Поне 123-ма протестъри са следени, обяви Рашков в парламента

Най-малко 123-ма политици и граждани са били следени със специални разузнавателни средства (СРС) по време на антиправителствените протести миналата година, като за много от тях сроковете за подслушване са били толкова дълги, че са нарушили допустимото по закон. Това обяви при изслушването си в парламента служебният вътрешен министър Бойко Рашков, като подчерта, че няма да назове имената на следените, но те са в папката му, която ще даде на депутатите, когато съставят комисия за злоупотребите със СРС по време на протестите.

Рашков повтори твърденията си, че исканията за използване на СРС са били формално направени от двама прокурори от Специализираната прокуратура, а разрешенията са давани от Специализирания наказателен съд, като основанието е било разследване за престъпления срещу държавата и опит за насилствено събаряне на властта. Според вътрешния министър обаче реално исканията за използване на СРС били изготвяни от служители на ГДБОП, които пишели като „машинописки“ на флашки, след това ги носели на прокурор, който „величествено само е поставял подписа си“ и искането отивало в спецсъда.

Вътрешният министър разкри, че след разрешението за използване на СРС, службите, които трябва да ги приложат са ДАТО и ДАНС, но се оказало, че има т.нар. изнесени точки или акаунти, които били на бюрата на оперативни работници в ГДБОП и „Вътрешна сигурност“ на МВР. Те имали слушалки и слушали, след което докладвали на началниците си, а те – в прокуратурата, обясни Рашков.

Според него трябва да се помисли дали да не се отнеме правото на прокуратурата по Закона за СРС да иска използване на специални разузнавателни средства. „Има място за дискусия и няма лошо да се изпробва. Ако бъде изключена прокуратурата от органите по чл. 13, дали няма да намалеят случаите на нарушения, които се извършват. Една безконтролна институция много лесно си позволява да нарушава закона с тези способи“, каза Рашков. Той няколко пъти се позова и на годишния доклад за 2020 г. на Бюрото за контрол на СРС, според който над 71% от всички разрешени СРС да дадени от спецсъда. Според данните в него миналата година бюрото не е констатирало неправомерно използвани СРС.

По думите на вътрешния министър стотици граждани са били подслушвани по искане на спецпрокуратурата и под разрешение на спецсъда. "Стотици! Особено интензивно са ползвани тези тайни способи след нахлуването на прокуратурата в президентските институции на 9 юли 2020 г. Мотивите, с които са искани разрешенията, са: лицата целят да бъде подронена, отслабена, съборена властта в Републиката и извършване на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра и по места“, заяви Рашков.

По думите му двама министри са "наблюдавали безучастно как МВР и техни служби като ГДБОП и вътрешна сигурност и ГДНП са изпълнявали функциите на обслужващ персонал за спецпрокуратурата и са извършвали сериозни нарушения на правилата, на закона за защита на класифицираната информация".

"Имената на лица, подадени на СРС, са разнасяни на листчета, впоследствие унищожавани. Не са изготвяни никакви справки в тази връзка, когато тези служители са работели на изнесени точки за мониторинг, информацията не е описвана съзнателно в тетрадките или бележници, както изисква законът", заяви още Рашков.

Александър Ненков от ГЕРБ държеше от министъра да чуе имената на подслушваните, а Тома Биков след това попита да не би те да са Васил Божков и обкръжението му и проблем ли е за Рашков, ако службите се интересуват от тях. „Аз не се казвам Цветан Цветанов, сбъркали сте името. Извикайте си дясната ръка на таралежа да чете тук СРС по цели дни, както за лекарите в Горна Оряховица. Такава информация законът не ми позволява да ви дам. Става дума за стотици български граждани, подложени на ограничения на техните основни права чрез използване на СРС. Това е факт, много лесно ще го докажа, когато се състави комисия в парламента“, повтори Рашков отказа си да назове имена, като препрати към случая отпреди години, когато тогавашният МВР-шеф Цветан Цветанов чете СРС от трибуната в парламента.

Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме“ каза, че целият им офис е бил следен, а Николай Хаджигенов попита дали протестиращите са били само подслушвани, или са ползвани и други способи за следене. „Използвани са и други способи. Най-често освен подслушване са използвани проследяване и наблюдение. Искали са разрешения и са ги получавали безпрепятствено. Проследяването е извършвано, където са били протестите“, каза Рашков и добави, че МВР не може да установи с точност сроковете, в които е продължило следенето, защото не знае по колко досъдебни производства са, но имало разрешения и от началото на тази година.