Борислав Сарафов зам. главен прокурор

Бойко Рашков поиска от Борислав Сарафов да разследва Гешев

Шефът на МВР Бойко Рашков поиска днес от ръководителя на Националната следствена служба Борислав Сарафов да започне разследване срещу главния прокурор Иван Гешев. Любопитното е, че в момента Сарафов е и зам.-главен прокурор. Още пред парламента миналия петък Рашков заяви, че ще даде на един прокурор в България материалите срещу обвинител №1.

Оказва се, че „избраникът“ е Сарафов. Вътрешният министър отбелязва в документа: „Вие имате статут на прокурор /заместник на главния прокурор/ и на разследващ орган – ръководител на НСлС. Налице са фактически и правни предпоставки да вземете решение за образуване на досъдебно производство и започване на разследване. По такъв начин ще се отговори и на въпросите: недосегаем ли е главният прокурор у нас; действа ли реално принципът на равенство на гражданите, прогласен в чл.6, ал.1-2 КРБ и дали следствено – прокурорската практика е на нивото на решение № 11/23.07.2020г. по к.д. № 15/2019г. на Конституционния съд на РБ“.

"Днес изпратих част от материалите, които правосъдният министър Янаки Стоилов внесе във Висшия съдебен съвет и който материал всъщност беше отказан да бъде разгледан по същество от ВСС. Аз отделих част от този материал, който се отнася до незаконосъобразно публикуване в публичното пространство на материали, придобити чрез прилагане на специални разузнавателни средства, както и други материали, установени при разследването на определени случаи. Има основание с този въпрос да се занимае Националната следствена служба, поради което аз изпратих обособения материал в тази посока на заместник главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов", посочи той.

Той посочи, че се надява в Националната следствена служба, където "има доста качествени следователи, да проведат разследване и да се отговори на въпроса дали става въпрос за извършено престъпление от главния прокурор или не и ако се даде отрицателен отговор на този въпрос, какви ще са мотивите за това. Виждам, че има опоненти по този въпрос, включително и изказване от членове на ВСС, които гледат на този въпрос от ъгъла на защита на Иван Гешев", допълни той.

По думите му трябва да се провери дали ще може всеки прокурор, на който ще бъде възложен този случай, "да прояви кураж и да образува производство до главния прокурор – дали той реално е недосегаем".

Сигналът до шефа на НСлС Борислав Сарафов е кратка версия на доклада, с който Бойко Рашков поиска чрез правосъдния министър Янаки Стоилов да се гласува оставката на Иван Гешев. Както стана ясно миналата седмица кадровиците на Темида с мнозинство отхвърлиха възможността Доклада да бъде допуснат за разглеждане. Така благодарение на това си действие, образно наречено първи рунд,  Рашков очерта основния кръг от хора в съдебната система, които не дават да падне и косъм от главата на Гешев. Ако приемем, че сигнализирането на Сарафов за Гешев е втори рунд, ще се разбере дали в същата тази система ще се намери смелчага, който да разследва Първия по данни за нарушения и престъпления.

Преди две години в медиите ударно се заговори за сключените имотни сделки на 21-годишния тогава син на Сарафов. Проверка на прокуратурата показа, че всичко си е наред с тях. Разбира се, че никой не се е заблуждавал, че от държавното обвинение може да излезе нещо друго.

От НАП, обаче изненадващо отбелязаха, че изводите са направени прибързано, тъй като проверката е обхванала периода между 2015 и 2018 г. Оказва се, че след това синът на Сарафов е сключил още две сделки. Той е купил ателие от 149 кв. м, две тераси от 87 кв. м и гараж за 109.5 000 евро през 2018 г., а през тази година още едно ателие от 137 кв. м за 98 000 евро в затворен комплекс в столичния квартал „Бояна”. Двете покупки са извършени на значително по-ниски цени от обявените от фирмата продавач на сайта й, пише „Сега”. Не е проверена и продажбата на жилище в кв. „Люлин” за 1043 евро на кв.м, извършена също през 2019 г.

Скандалът с името на Борислав Сарафов постепенно затихна до миналата година. Тогава от разследване на АКФ, станало известно като „Осемте джуджета“, се разбра, че шефът на НСлС ходи на крак в този ресторант  при  сочения за човек на Делян Пеевски- адвокат Петьо Петров-Пепи Еврото.

Името на Сарафов беше спрягано и за поста на главен прокурор. През цялото време кандидатурата му стоеше на втори план. Казват, че за него са се развили неблагоприятно нещата най-вече заради поохладнелите му отношения със Сотир Цацаров още докато оглавяваше държавното обвинение. „Прокурорите са подчинени на главния прокурор по силата на чл. 136, ал. 5 от Закона за съдебната власт /ЗСВ/ и в много случаи тяхната йерархична зависимост доминира над свободата на волята им да упражняват правомощията си по вътрешно убеждение. Това обяснява защо въпреки обществените очаквания никой от тях не реагира срещу Иван Гешев, извършил груби нарушения на закона и европейските стандарти в областта на наказателния процес“, пише сега в сигнала си Бойко Рашков до Борислав Сарафов.

Дали ще започне разследване срещу Иван Гешев предстои да видим.