Велислав Величков

Адвокат Велислав Величков: Съдебната реформа е тема номер едно за парламента

"Обнадеждаващо е, че съдебната реформа е тема номер едно сред приоритетите на 46-ото Народно събрание. От 20 години се поставя въпросът за реформа в правосъдието, а нито един парламент не е започвал с този приоритет". Това заяви пред БНР адвокат Велислав Величков от "Правосъдие за всеки". По думите му съдебната реформа е основна тема и за партиите и коалициите, които водят разговори за съставяне на правителство с мандат на "Има такъв народ", което, според него, означава, че без постигане на съгласие по темата за реформа на съдебната система чрез законови и конституционни промени няма как да се стигне до разбирателство за формиране на правителство.

Адвокат Величков подчерта, че "Правосъдие за всеки" има предложение за отпадане на фигурата на главния прокурор, което са представили на вниманието на обществото и политическите сили. "Сред партиите в Народното събрание има намерение да се промени начинът на избор на главния прокурор, да се ограничат правомощията му, да се въведе парламентарен контрол и отчетност на главния прокурор, както и да има други основания за освобождаването му, освен изрично посочените", посочи юристът.

Той изтъкна, че въпросът за правомощията, статута и отговорността на главния прокурор ще опре до необходимост от промени в Конституцията: "Той не може да бъде решен само с промени в Закона за съдебната власт. Затова е много важно разговорите, които започват между парламентарните партии, да включват и необходимите конституционни промени, за да не станат поредните промени в Закона за съдебната власт, които няма да родят никаква промяна. … Промените в Закона за съдебната власт най-напред трябва да решат проблема с ВСС, защото с тази структура и с този състав, в който половината му избираем състав се избира по тайни и неясни уговорки от партиите в парламента, и законодателната власт грубо се е намесила в независимостта на съдебната власт, имайки управляваща, а не контролна функция, балансираща ВСС. С този състав няма никакъв смисъл да се избира главен прокурор, защото ще получим същия резултат. Необходима е нова структура на ВСС и нов негов състав тогава да се премине по нови правила и критерии към избор на нов главен прокурор".