Парламент Лъчезар Иванов

Как депутатът Лъчезар Иванов стана милионер, а властите го заподозряха в пране на пари

Депутат извършва консултантстка дейност за американска компания, която разработва лекарствени продукти. Вместо възнаграждение в пари, той получава акции на дружеството. Няколко години по-късно депутатът продава част от акциите си на борсата и реализира голяма печалба. Тогава обаче става обект на интерес от страна на службите, които започват проверка. Следва сигнал до прокуратурата за евентуално пране на пари, сочи Свободна Европа.

Така звучи накратко случаят на Лъчезар Иванов, който преди ден положи клетва като народен представител от ГЕРБ за шести пореден път. Политическата му кариера започна още през 2005 г., когато влезе в парламента от НДСВ. През март 2007 г. той обяви, че става независим депутат, който ще подкрепя новосъздаденото тогава сдружение ГЕРБ. Оттогава Иванов неизменно е народен представител от партията на Бойко Борисов и близостта му с бившия премиер е публично известна.

Успоредно с парламентарната си дейност, той не крие, че като лекар от години работи и с американската компания Enzolytics, в чието ръководство е българинът Хари Жабилов. Името му нашумя в България през миналото десетилетие покрай разработването на препарат за лечение на ХИВ и няколко вида рак. Продуктът е тестван още преди 1989 г. от покойния му баща д-р Хари Жабилов.

Актуалният сюжет, свързващ Иванов с компанията на Жабилов-младши, започва с договор за консултантски услуги от 2018 г. В него е записано, че за дейността си депутатът ще получи 20 млн. акции на дружеството. В началото на 2021 г. Иванов продава чрез инвестиционен посредник част от акциите си на фондовата борса в Ню Йорк и според неофициална информация на Свободна Европа реализира печалба на обща стойност над 1.6 млн. долара.

Два независими един от друг източника потвърдиха, че преводите на парите от сделките с акциите на депутата към негова банкова сметка са станали повод за проверка по Закона за мерките срещу изпирането на пари в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Впоследствие агенцията подава информация по случая на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Материалите са изпратени на прокуратурата за преценка за евентуално престъпление, свързано с изпиране на пари.

"След проведени оперативни действия, снабдяване с документи и снемане на обяснения от г-н Иванов и други лица, с решение на комисията от 14 юли 2021 г., материалите са изпратени на прокуратурата по компетентност за преценка за евентуално престъпление, свързано с изпиране на пари", заявиха официално от антикорупционната комисия. От прокуратурата не отговориха на изпратените въпроси по случая, включително дали на базата на сигнала от КПКОНПИ са образувани прокурорска преписка или досъдебно производство.

Потърсен за коментар Лъчезар Иванов заявил, че е предоставил на българските институции всички документи, с които разполага и не се притеснява от нищо. Въпреки че не отрече общата стойност на печалбата от акциите си и заяви, че вече я е декларирал пред властите, той не даде съгласие тя да бъде оповестявана, защото "може да бъде рекетиран". "Подал съм всички договори, които имам, подписани с [компанията] – от коя година, какво, що. Включително съм предал и това, което са ми превели като акции. Всъщност, не знам от кога в България е забранено с финансови инструменти да се борави. Ако това според тях е нарушение, в цял свят е най-нормалното нещо – възнаграждение да бъде извършено с такива инструменти", заяви депутатът.

По думите му, подписвайки консултантския договор с Enzolytics, той е получил възможност да се сдобие с 20 млн. акции на компанията на фиксирана цена от 0.0001 долара за акция, с които обаче не е могъл да търгува веднага на борсата. "През 2018 г. съм получил акциите, които, не знам доколко знаете, се блокират, когато ги получиш – смисъл, когато подпишеш договора, не ги реализираш веднага на финансовите пазари", уточни Иванов, допълвайки, че това е причината да не ги посочи в имуществената си декларация за въпросната година.

Те не фигурират и в декларираното от него имущество за 2019 и 2020 г., но той твърди, че е отчел печалбата от тях, заедно с останалите му дялове от компанията, в края на мандата на 44-ото, както и при влизането си в 45-ото Народно събрание (НС) през пролетта на 2021 г. Декларациите за миналата година на лицата, заемащи публични длъжности, обаче още не са публикувани в регистъра на КПКОНПИ. "В мига, в който съм ги получил, веднага съм ги записал, за да нямам проблеми. Вписани са и сега, при входящата [декларация в 46-ото НС], пак ще ги впиша, само че разликата ще бъде в това, че част от акциите са реализирани. Също ще напиша колко ми остават и ще си напиша всичко останало", добави Иванов с уточнението, че е получил акциите "физически" чак през този януари.

Той твърди, че веднага след това ги е трансформирал в електронни акции, за да сключи договор с посредник, който да оперира с тях на фондовата борса в Ню Йорк. По думите му този процес е преминал през всички задължителни проверки в САЩ и България. "Защото аз много държа на прозрачност на нещата. Аз, ако исках, можех да не ги декларирам. Предполагам вие знаете – когато си наемеш финансова група, те си реализират [печалба от акциите], седят в една сметка и там могат да си седят до мига, когато аз кажа кога да ми ги преведат. Така че аз съм бил максимално прозрачен, честен, за да нямам никакви притеснения", каза още Иванов.

Моментът, в който наетият от него посредник започва да търгува акциите му, съвпада със скок на Enzolytics на нюйоркската борса. По данни в сайта Yahoo!Finance в края на май 2018 г., когато Иванов сключва договора си с американската компания, акциите ѝ се продават по около 0.0050 долара, като месец по-рано са варирали между 0.0180 и 0.0085 долара за акция.

В началото на 2019 г. цената им е около 0.0070 долара, а бързо след това пада до 0.0010, като до края на годината не се вдига над 0.0018 долара. През 2020 г. пада до 0.0002, но през септември същата година започва променлива тенденция на покачване, която достига пик от 0.8290 долара през февруари 2021 г. Това е поскъпване близо 500 пъти.

Иванов обяснява покачването на акциите с напредъка на проектите, по които е ангажиран. Става въпрос за имуностимулатор, както и за препарат срещу рак на яйчниците и простатата. По думите му продуктът, предназначен за хора с имунна недостатъчност, е получил лиценз в САЩ и предстои да бъде произвеждан в България. "Това е един научен опит, който е направен в САЩ – там е получил лиценз, след което тука ние го доразработихме и се стигна до това, че той ще бъде произведен в България. Дай Боже всичко да мине, производството ще се извършва в България и оттука ще се извършва дистрибуцията на този препарат", сподели Иванов.

По повод скока в цената на акциите на компанията през февруари, депутатът отбеляза, че той не е случаен, защото "тука на българска територия всичко, което беше необходимо, аз съм го задвижил, и всъщност тогава бяха подписани няколко договора за това, че тук в България ще се реализира продуктът и затова има промяна и в публичните пазари".

На въпрос в какво се е състояла консултантската му дейност, за която е получил възнаграждение в акции, Иванов отговори: "За да ти предложат работа, значи трябва да свършиш някаква работа, а пък аз съм подписал декларация за конфиденциалност и затова не бих могъл да ви разкрия всичко по темата. Става въпрос за научна или организационна работа. Само това ще кажа, че благодарение на моите усилия и труд този бъдещ препарат ще бъде произвеждан в България."

По информация на източници, запознати с проверката по случая в КПКОНПИ, депутатът не е обяснил ясно пред комисията в какво се е състояла консултантската му дейност, нито е представил документи, удостоверяващи конкретната му работа за американската компания. Потърсен за коментар, Радослав Рачев – изпълнителен директор в инвестиционния посредник "Булброкърс" отбелязва, че в условията на пандемия, в която масово се търсят лекарства, ваксини и други медицински продукти, "всяка компания, която излезе едни гърди напред, ще стане скъпа и ще печели много".

Рачев коментира още, че е нормална практика големи компании да привличат на работа доказани мениджъри като освен заплата им предлагат и акции на фиксирана цена, които да могат да търгуват след няколко години. По думите му обаче изглежда необичайно по този начин да се изплаща хонорар по консултантски договор.