долари

Осем необичайни причини да ви глобят или да ви затворат

Странни закони има по цял свят, но голяма част от тях включват забрани за на пръв поглед обикновени неща. Някои са са в защита на природата, други са свързани с историята и културата на страната, а трети са просто странни, пише каналът "Top Of The Tops" във vbox7. Ето и кои са обикновените неща, заради които можете да бъдете глобени в някои страни:

Дъвки

В Сингапур дъвките са забранени през 1992 г., за да се поддържат улиците чисти. През 2004 г. законът е изменен и се разрешават дъвките без захар с определено съдържание на ксилитол и калциев лактат, които се признават за здравен продукт. Те могат да бъдат закупени в аптеките или стоматологичните кабинети, които имат специално разрешение за продажба.

Четки за нанасяне на пяна за бръснене

В островната държава Сейнт Лусия са забранени четките за нанасяне на пяна за бръснене, особено тези, които са произведени в Япония. Причината е, че в началото на 20-ти век те са носители на антракс. Смята се, че космите на четките били направени от козината на язовец. Въпреки, че от тогава е минало век, властите нямат намерение да променят закона.

Свирки

Гватемала забранява използването на свирки, които приличат на тези, използвани от полицията. Не се допускат, дори ако са детска играчка. С тази забрана правителството възпрепятства някой да се представи за служител на полицията.

Слънцезащитен крем

В Хавай забраните за слънцезащитен крем са свързани със съставките в него. Оксибензонът и октиноксатът са забранени през 2018 г., а авобензонът и октокриленът са забранени през 2021 г. В списъка с вредни съставки влизат и вазелинът и титановият диоксид. Смята се, че всички те са вредни за морските животни и организми, както и че са причина за унищожаването на кораловите рифове.

Филми за пътуване във времето

През април 2011 г. в Китай влиза в сила забраната за заснемане и разпространение на филми, които са свързани с пътуване във времето. Смята се, че подобни филми популяризират вярвания в феодализъм, суеверие, фатализъм и прераждане, както и че често включват личности и събития от реалния живот.

Вещи втора употреба

Ако решите да продавате стоки втора употреба в Канада, ще трябва внимателно да проучите дългия списък от забрани и препоръки. Част от продуктите, с които трябва да внимавате са колички, градински светлини, щори, хокейни каски, MP3 плейъри и др. Използваните матраци, включително и надуваеми, както и спалните чували, трябва да имат специален сертификат, потвърждаващ, че артикулът е почистен и дезинфекциран.

Кръгли дръжки на врати

От март 2014 г. във Ванкувър е забранено да се монтират кръгли дръжки на входните врати. Законът има за цел да защити правата на възрастните хора и хората с увреждания, тъй като те могат да имат затруднения при хващането и завъртането на този вид дръжки.

Козметични продукти с микро гранули

Ексфолианти, душ гелове и пасти за зъби са основните козметични продукти, които могат да съдържат микро гранули. Попадайки в канализацията, те са твърде малки, за да бъдат уловени от филтрите, а достигайки до водните басейни могат да бъдат погълнати от много животни. Забрана за подобни козметични продукти има в Канада, Англия, Италия и Швеция.