прокуратура

За един „предизборен“ месец са образувани 76 дела и 919 преписки

Дежурното звено към Върховна касационна прокуратура, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация за извършени престъпления и нарушения, свързани с провеждането на предсрочни избори за 46-то Народно събрание, предоставя следната актуализирана справка:

От началото на предизборната кампания – до 16.00 часа на 11 април 2021 г., на територията на цялата страна са образувани общо: 919 преписки и 76 досъдебни производства. Същите съдържат данни и доказателства за предлагане на имотни облаги, с цел гласуване за определен кандидат, политическа партия или коалиция и др. Преписките и досъдебните производства са образувани на база постъпили сигнали от граждани, ДАНС и от органите на МВР. За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.

По Апелативни райони досъдебните производства са разпределени, както следва: АП – София – 24; АП – Пловдив – 13; АП – Варна – 11;  АП – Бургас – 24; АП – Велико Търново – 4.  Привлечени в качеството на обвиняеми са 9 лица. 

След обработка на данните, които продължават да постъпват, прокуратурата ще предостави допълнителна информация.