Слави Трифонов

Слави Трифонов пред „Монд“: Столът на Гешев е твърде голям за него!

Отстраняването на главния прокурор Иван Гешев ще е сред първите задачи на лидера на “Има такъв народ” Слави Трифонов, ако партията му спечели предсрочните избори на 11 юли. “Столът му е твърде голям за него”, казва той пред френския в. “Монд” в статия със заглавие "Слави, певецът, който обръща нагоре с краката българската политика", цитирана от БГНЕС.

Интервюто е направено на 21 юни в офиса на телевизията на Трифонов в София от специалния пратеник на в. “Монд” Жан-Батист Шастан. "Когато разговорът стигне до темата за корупцията, Слави се изправя в канапето и очите му с блясък се вторачват в журналиста: "Имаме брилянтни закони, но не се прилагат. Трябва да изградим отново правораздавателната система". (бел.ред – изразът, който използва по повод Иван Гешев, буквално е "Столът му е твърде голям за него".), разказва Шастан.

Авторът определя Слави Трифонов като проевропеец и иконоборец и допълва, че той е един от фаворитите за спечелване на изборите в неделя. “Монд” припомня, че трите основни елемента в програмата на ИТН са преминаване към мажоритарна избирателна система, въвеждане на електронно гласуване и намаляване финансирането на партиите от 8 на 1 лев за всеки спечелен избирател. Изданието уточнява, че и трите са подкрепени в референдум през 2016 г., резултатът от който не бе признат поради ниска активност. Изданието добавя, че този неуспех е основният мотив на Трифонов да се заеме с политика.

Изданието отбелязва, че Слави Трифонов води предизборна кампания с редки появи на телевизионния си канал или с кратки постове във "Фейсбук", като избягва дебати и интервюта за българските медии. "Бил съм всеки ден по телевизията през последните 25 години. И ако българските медии бяха свободни, щях да разговарям с тях, а не с вас", посочва Трифонов пред френското издание. Питан за думите на заместника си, че към журналисти от обществената телевизия трябва да се прилагат средновековни закони с отсичане на ръце, той отговаря, че това е било "безсмислица, която беше преиначена".