Иван Гешев главен прокурор изслушване

Иван Гешев разговаря с премиера Стефан Янев и с председателя на ЦИК Камелия Нейкова

Главният прокурор Иван Гешев проведе телефонни разговори със служебния министър-председател Стефан Янев и председателя на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова. В рамките на проведените разговорите бе обсъдена подготовката на изборите за Народно събрание, насрочени за 11 юли 2021 г.

Главният прокурор потвърди ангажираността на прокуратурата за активно взаимодействие между всички отговорни институции за гарантиране провеждането на честни и прозрачни избори. "Българската прокуратура е предприела всички законови действия, според правомощията си, за осигуряване спазването на закона преди, по време и след изборния ден", подчерта Иван Гешев.

Главният прокурор Иван Гешев припомни, че във всички области на страната са създадени Областни междуведомствени звена, които осъществяват координация с цел противодействията на престъпленията против политическите права на гражданите на територията на съответния регион. На централно ниво функционира и Междуведомствено звено за взаимодействие между ПРБ и ДАНС, а към Върховна касационна прокуратура ще функционира и дежурно звено от прокурори и служители, което ще обобщава постъпващите сигнали за  евентуални нарушения и престъпления, свързани с изборния процес.