бабарико

Белоруският Върховен съд даде 14 години затвор на екс-шефа на Белгазпромбанк Виктор Бабарико

Върховният съд на Беларус наложи на бившия председател на Управителния съвет на ОАО "Белгазпромбанк" и бивш кандидат-президент на републиката Виктор Бабарико наказание в размер на 14 години лишаване от свобода с излежаване на присъдата в колония със строга сигурност. "Виктор Бабарико е осъден на 14 години лишаване от свобода в поправителна колония при строг режим на сигурност", предаде днес агенция БелТА. Освен това съдът е наложил на Бабарико и голяма глоба. Той също така е лишен от правото да заема длъжности, свързани "с изпълнението на организационни и административни задължения за срок от пет години".

Бабарико бе обвинен в приемане на подкуп в особено голям мащаб, от организирана група, както и в легализиране на средства, получени с престъпни средства в особено големи размери (част 3 на член 430 и част 2 на член 235 от Наказателния кодекс на Белорусия ).

По-рано прокурорът поиска 15 години затвор за него. Тъй като присъдата е постановена от Върховния съд, решението на съда не подлежи на обжалване.