спецсъд

Назначиха медицинска експертиза на подсъдим по дело срещу ОПГ за нерегламентирано управление на опасни отпадъци

Състав на Специализирания наказателен съд (СНС) не даде ход на разпоредителното заседание по делото за нерегламентирано управление на опасни отпадъци, длъжностни, данъчни и други престъпления заради неявяване на един от шестимата подсъдими. Съдът назначи съдебно-медицинска експертиза, която трябва да установи какво е актуалното здравословно състояние на този подсъдим, дали то е било основателна пречка за неявяването му на разпоредителното заседание днес и може ли да попречи на участието му и в други заседания.

Делото бе внесено в съда с обвинителен акт на Специализираната прокуратура срещу организирана престъпна група с участие на длъжностни лица, ръководена от заместник-министър на околната среда и водите (към момента на извършване на деянието) и от управител на търговско дружество. Подсъдими по делото са още служител на РИОСВ и управители на търговски дружества с основен предмет на дейност управление на опасни отпадъци.

Според събраните по досъдебното производство доказателства организираната престъпна група е била създадена с цел да върши съгласувано престъпления по служба (чл.282 от НК), документни престъпления (чл.311 от НК), престъпления против народното здраве и против околната среда (чл.353б от НК, чл.353в от НК, чл.353г от НК) –  престъпление по чл.321 ал.3, предл. 2-ро и предл. 4-то, т.2 във вр. с ал.2 от НК. Установено е, че тя е действала на територията на 5 области в страната.

Един от двамата ръководители на групата е привлечен като обвиняем и за това, че е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особени големи размери – 618 326,89 лева.

Съдът се произнесе днес и по искания на защитниците на двама от подсъдимите – Н.М. и А.Б., за отмяна на забраната да напускат пределите на страната. Той не отмени тази мярка, но разреши на двамата да пътуват, ако се налага, до следващото заседание по делото (21 септември 2021 г.).

Съдът не уважи искането на Н.М. за промяна на мярката му за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 200 000 лв. В залата съдът намали паричната гаранция на Атанас Бобоков от 2 на 1 милион лева.Предстои наблюдаващите прокурори по делото да преценят дали да изготвят протест срещу определението на Специализирания наказателен съд в частта за промяна на размера на мярката за неотклонение „гаранция в пари“ в определения за това от закона срок.