митница англия великобритания ес камиони търговия

„Гардиан“ за британските граници: Шест часа разпит без преводач и „помощ“ за да те изхвърлят

Близо 6 милиона молби за статут на уседналост са подадени в британското вътрешно министерство. Само за броени часове преди да изтече срока в края на юни са били подадени 58 хиляди молби, съобщи британският вестник „Гардиън“, цитиран от медии. Раздялата на Обединеното кралство с Европейския съюз продължава да създава проблеми на не малко българи. По данни на британския Хоум офис на острова живеят или работят над 130 хиляди наши сънародници. Няколко хиляди са направи опити да влязат във Великобритания през последните месеци, но са срещнали сериозен отпор от граничните власти.

Стигнало се е до абсурдни ситуации. Например българка, която не знае английски език, е била разпитвана шест часа на границата, без преводач, и накрая е получила отказ да влезе във Великобритания. Жени, които са казали, че отиват да гледат внучетата си, също са връщани, защото гледането на дете се води нещо като безплатен стаж, т.е. е вид работа. Тези и други фрапиращи примери сподели Мария Спирова, която от години живее и работи в Обединеното кралство. Според нея: "Отношението на граничните власти във Великобритания или в САЩ винаги е било такова, просто ние го бяхме забравили заради членството в Европейския съюз".

"Много хора смятат, че някои от служителите на границата не са достатъчно добре подготвени и това поражда абсурдните ситуации. Според други, тези служители подвеждат хората така да попълват молбите си, че в крайна сметка да получат отказ. Например, карат ги да запишат, че отиват да работят, като прекрасно знаят, че това ще доведе до автоматичен отказ", каза още Мария Спирова.