френска полиция

Френска полицейска фуражка от 1936 г. е част от изложба в Бургас

Изложба с полицейски и пожарникарски шапки, фуражки и каски може да бъде разгледана в Културния дом на Нефтохимика. Тя се организира от Международната полицейска асоциация – регион Бургас. Един от любопитните експонати е френска фуражка, подобна на тези, които сме виждали във филмите с Луи дьо Фюнес. Изложбата включва също униформи, макети на полицейски и противопожарни автомобили, автобуси и камиони.

Част от експонатите са от личната колекция на председателя на Международната полицейска асоциация в Бургас Павлин Ковачев. Именно негова е идеята да ги покаже в изложба. „Посетителите могат да видят над 120 шапки, каски, фуражки на полиция и пожарна. Има няколко униформи. Има френска фуражка на капитан от Франция от 1936 г. Имаме стара много добра каска от нашата българска пожарна от 30-те години. Като държави – целият Балкански полуoстров присъства в тези витрини, включително шапки от САЩ, Канада, Пакистан и от Европа“, обясни Ковачев.

Той допълни, че колекцията е събирана с години с помощта на колеги от различни държави. „Имаме добри контакти със Сърбия, Македония, Босна и Херцeговина, Черна гора и Румъния. По срещите, на които сме ходили в чужбина, чрез контактите ни, колегите са ни давали и са ни изпращали шапки. Продължават и да ни изпращат“, посочи Ковачев.

Другата част от експонатите са собственост на служителя в Гранична полиция Вероника Дойчинова и преподавателя в Академията на МВР доцент Людмил Георгиев. Макетите на автомобилите пък са собственост на Щефан Емрих от Германия. „Датират от 30-те години. Той лично си ги е събирал, купувал си ги е през сайтове“, допълни Ковачев.

На откриването на изложбата присъства и директорът на бургаската полиция ст. комисар Калоян Калоянов. „Шапките са наистина много интересни, показват как изглеждат полицейските служители на различните места. Нашите служители носят фуражки, които са съобразени с въртешноведомствените нормативни актове и смятам, че на фона на останалите фуражки, също стоят много добре“, обясни той.

Изложбата може да бъде разгледана до края на месец юли.