илко желязков

Илко Желязков, зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС е сред санционираните от САЩ

САЩ хвърлиха истински горещ картоф в ръцете на главния прокурор Иван Гешев, след като Министерство на финансите на Щатите санкционира Делян Пеевски, Васил Божков и действащия зам.-шеф на Националното бюро за контрол на СРС Илко Желязков. Както стана известно днес, Отделът за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на тримата и на 64 компании съгласно закона "Магнитски". Мярката е насочена срещу бизнесмена Васил Крумов Божков, бившият депутат от ДПС Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков, действащ заместник-председател на Националното бюро за контрол на СРС. 

В съобщението, публикувано в сайта на МФ на САЩ се посочва, че предприетите мерки са "най-голямото еднократно действие, насочено към корупцията в България досега", с което достъпът на санкционираните до финансовата система на САЩ се прекратява.

"За по-нататъшна защита на международната финансова система от злоупотреби от корумпирани участници Министерството на финансите на САЩ насърчава всички правителства да предприемат необходимите и ефективни мерки срещу прането на пари и справянето с корупцията", се казва още в информацията. .

Пеевски, Божков и Желязков са санкционирани съгласно Указ 13818, който допълва и прилага Глобалния закон „Магнитски“ за отчетност при нарушаване на човешките права и е насочен срещу извършителите на тежки нарушения на човешките права и корупция в целия свят. Указът е издаден на 20 декември 2017 г. въз основа на закона "Магнитски", като се с него се потвърждава, че нарушенията на правата на човека и корупцията с източник (изцяло или в значителна степен) извън САЩ са достигнали такъв мащаб и тежест, че застрашават стабилността на международните политически и икономически системи.

С обявените мерки са разкрити и оповестени злоупотребите на Божков, Пеевски и Желязков с публични институции с цел лична печалба.

Действащият заместник-председател на Националното бюро за контрол на СРС Илко Желязков е санкциониран, защото е бил подставено лице на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, се посочва в съобщението на Министерство на финансите на САЩ. Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна.

От началото на 2018 г. Пеевски и Желязков са ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване. Според схемата представители на дружества плащали подкупи на български длъжностни лица, които трябвало да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане. В допълнение към всичко това Желязков изнудвал кандидат за министър чрез заплаха от повдигане на наказателни обвинения от прокуратурата на Република България, ако след назначаването си откажел да съдейства на Желязков

От 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация на Желязков, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп.

За Пеевски се изтъква, че през септември 2019 г. той активно е саботирал политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 година. Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване.

Бившият депутат от ДПС и подставения му човек в бюрото Илко Желязков са санкционирани съгласно Указ 13818 като чуждестранни лица, които са настоящи или бивши държавни служители (или лица, действащи от името на такъв държавен служител), и са били съучастници в извършването на корупция или пряко или косвено са участвали в корупция, включително незаконно присвояване на държавни активи, присвояване на частни активи за лична облага, корупция, свързана с концесионни договори за добив на природни ресурси, или подкупи. Министерството на финансите на САЩ освен това санкционира шест дружества, притежавани или контролирани от Пеевски. Сред тях са  „ИНТ“ ЕООД, „ИНТРЪСТ“ ЕАД, „БМ СИСТЕМС“ ЕАД, „ИНТ ИНВЕСТ“ ЕООД, „ИНТТРАФИК“ ЕООД и „РИЪЛ ИСТЕЙТС ИНТ“ ЕООД.

Васил Божков е санкциониран заради това, че неколкократно е подкупвал държавни служители, настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). Божков също е планирал да осигури парична сума за бивш висш български чиновник и за български политик, с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители. През февруари 2018 г. Божков е плащал на тогавашния председател на ДКХ по 10 000 лв на ден, за да отнеме хазартните лицензи на конкурентни дружества. След тази мащабна схема за подкупи председателят на ДКХ подава оставка и е арестуван, а ДКХ е закрита. Освен санкциите срещу Божков, мерките се разпростират върху 58 регистрирани в България организации, включително партия "Българско лято", които са собственост или са свързани с него.

Санкциите водят до това, че собствеността на тримата в САЩ е блокирана. Освен това се блокират всички дружества, притежавани пряко или непряко (с дялово участие от или над 50 процента) от едно или няколко от санкционираните лица. Забраняват се всякакви транзакции на територията на САЩ, отнасящи се до каквато и да е собственост или право на собственост и други собственически права на санкционираните. Забраните включват каквато и да е форма на принос или предоставяне на средства, стоки или услуги от, на или в полза на санкционирано лице или получаването на каквато и да е форма на принос или предоставяне на средства, стоки или услуги от такова лице.

В съобщението на Министерството на финансите на САЩ се апелира компетентните органи в България да предприемат съответните мерки. Това е повече от сигурен знак, че Гешев трябва да активизира прокуратурата за действия срещу Пеевски, Божков и Желязков.