сгс

Съд запорира фирма на бившия шеф във военното разузнаване Иван Илиев

По искане на Военно-окръжната прокуратура в София е наложен запор върху дял от фирма, в която участва обвиненият за шпионаж в полза на Русия Иван Илиев. Става дума за обезпечение върху 32% от дружеството "Кубрат Капитал Партнерс", допуснато със заповед на Софийския военен съд от 6 април, пише Сега.

Бившият шеф във военното разузнаване Иван Илиев, станал известен като "резидента" от шпионския скандал през март, е сочен от прокуратурата за ръководител на организирана група, която е събирала класифицирана информация с цел да бъде предоставена на руската държава срещу заплащане. Освен Илиев към наказателната отговорност са привлечени неговата съпруга, бивш негов подчинен и настоящ шеф на секретното деловодство на българския парламент, зам.директор на бюджетната дирекция на Министерство на отбраната, както и двама действащи служители на служба „Военно разузнаване“.

На въпрос дали и останалите обвиняеми от шпионската афера са със запорирано имущество, говорителя на Военно-окръжната прокуратура в София Петър Димов поиска въпросите в писмен вид. Но отговор няма.

Любопитно е, че "резидентът" Иван Илиев е партньор с небезизвестния Димитър Спасов-Каратиста, който притежава също 32% от фирмата "Кубрат Капитал Партнерс". Тя е с предмет на дейност "факторинг, сделки с менителни знаци и записи на заповед, юридически и счетоводни консултации, както и всякакви други незабранени със закон дейности и услуги".

Прокуратурата се похвали с разбитата шпионска група в края на март тази година. Оттогава в ареста се намират 75-годишният Илиев, съпругата му Галина, както и още трима от обвиняемите. Заради скандала България обяви един руски дипломат за персона нон грата. В отговор Русия изгони двама български дипломати.